Skip to main content

Ruske snage uhapsile devet vozača u misiji evakuacije u Marijupolju

Planeta 11. апр 2022.
< 1 min čitanja

Devet vozača koji rade za Help People, ukrajinsku grupu volontera koji obezbeđuju hranu i lekove za onima kojima su potrebni i pomaže u evakuacijama, uhapsila je ruska vojska i i dalje se vode kao nestali, kazao je za CNN zvaničnik te grupe.

Vozači 10 minibuseva dovezli su se u Donbas kako bi pomogli evakuaciju civila iz opkoljenog Marijupolja, upravljajući privatnim vozilima u toj akciji spasavanja. Ruski vojnici su ih zaustavili i pokušali da ih nateraju da minibuseve odvezu u Rusiju. Kada su vozači to odbili, oni su zarobljeni, rekao je Aleks Voronjin, šef ove nevladine organizacije.

„Svi su oni učestvovali u evakuaciji ljudi u pravcu Marijupolj-Zaporožje, a na put su krenuli različitih datuma – 26, 27 i 31. marta. Komunikacija sa njima je izgubljena dan pošto su krenuli. Prema ljudima koje su uspeli da evakuišu, ruska vojska je oduzela od vozača vozila sa ljudima u Marijupolju, evakuisani su odvedeni u selo Nikolske, vozači su odvedeni na identifikaciju. Neki od njih se nalaze u istražnom zatvoru u Donjecku“, kazao je Voronjin za CNN.

Jedan od 10 vozača je oslobođen, dodao je on, i od njega „smo saznali da su trojica vozača u Donjecku“.

Ispitivani su uz brutalno nasilje, loše ih hrane i drže u zaprepašćujućim uslovima. Svima ostalima je rečeno da imaju pravo da ih u pritvoru drže do 30 dana“, kazao je Voronjin.

CNN nije mogao nezavisno da potvrdi gde su vozači ili u kakvim ih uslovima drže.

Voronjin je kazao da su vozači napustili grad Zaporožje, koji drži Kijev, i nisu vozili u jednoj koloni.

(N1, CNN, Foto: Beta)