Skip to main content

Ruska rok zvezda Jurij Ševčuk kažnjen zbog govora protiv ruske invazije na Ukrajinu

Planeta 16. avg 2022.
< 1 min čitanja

Ruska rok zvezda Jurij Ševčuk kažnjen je danas u Rusiji zbog osude ofanzive na Ukrajinu i kritike na račun predsednika Vladimira Putina tokom koncerta.

Ruski sud proglasio je pevača krivim za “javnu akciju usmerenu na diskreditovanju ruskih oružanih snaga” i osudio ga na novčanu kaznu od 50.000 rubalja (oko 800 evra), navela je pres služba suda.

Muzičar (65) je 18. maja, pred svojom publikom pevao stihove – “otadžbina ne sme da bude stalna predsednikova ulizica”.

“Sada se ljudi ubijaju u Ukrajini, zašto? Naši momci ginu u Ukrajini, zašto?”, “Zbog Napoleonovih planova našeg Cezara”, dodao je Ševčuk.

Pevač, koji nije bio danas na sudu zbog karantina zbog korona virusa, poslao je pisanu izjavu preko svog advokata Aleksandra Peredruka u kojoj je istakao da je “uvek bio protiv rata svuda u svetu”.

“Svi problemi i sve teškoće političke prirode izmedju država i naroda moraju da se rešavaju diplomatskim kanalima”, dodao je on.

Ševčuk, vodja rok grupe DDT, veoma poznate u bivšem SSSR-u, godinama osudjuje uticaj Vladimira Putina. Pre Putinove ere, Ševčuk se istakao kampanjom protiv rata u Čečeniji od 1994. do 1996. godine.

(Beta, Foto: Pixabay)