Skip to main content

Ruska NVO za kontrolu izbora kažnjena sa 10.000 dolara

Planeta 25. apr 2013.
< 1 min čitanja

Jedina ruska nezavisna organizacija za kontrolu regularnosti izbora, Golos, danas je kažnjena globom od 300.000 rubalja (10.000 dolara), pošto se nije registrovala kao strana agencija.

U novembru, ruski parlament je donio zakon po kojem su nevladine organizacije koje imaju pomoć iz inostranstva dužne da se registruju kao strane agencije. Aktivisti za ljudska prava u tom zakonu vide sredstvo za razbijanje nevladinog sektora.

Direktor Golosa Grigorij Melkonjants  rekao je za AP da će se njegova organizacija žaliti na odluku.Golos je kažnjen zato što je od norveškog Helsinškog odbora za ljudska prava primio novčanu nagradu od 50.000 eura.

Ta organizacija je saopštila da je vratila novac čim joj je bio uplaćen na račun.

Melkonjants je rekao da je pripadnike Golosa zapanjila sutkinja, koja je odluku donijela poslije savjetovanja koje nije trajalo više od 15 minuta.

„Izgledalo je kao da je unaprijed znala kakvu će odluku da donese bez obzira kakve ćemo dokaze pokazati sudu“, rekao je.

Golosovi posmatrači koji su radili na biralištima u cijeloj zemlji, iznijeli su snažne dokaze o raširenom namještanju rezultata na izborima 2011.

(Slobodna Evropa)