Skip to main content

Ruska istraživačka novinarka Elena Milašina pretučena u Čečeniji

Planeta 04. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Milašini su slomljeni prsti i povremeno gubi svest. Ima modrice po celom telu"

Nagrađivanu rusku istraživačku novinarku Novaje gazete i advokata teško su pretukli naoružani ljudi tokom putovanja u Čečeniju, izvestila je grupa za ljudska prava Tim protiv torture 4. jula.

Novinarka Elena Milašina i advokat Aleksandar Nemov trenutno su u bolnici u Groznom, piše Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Oni su zadobili višestruke povrede, izvestila je grupa za ljudska prava.

„Milašini su slomljeni prsti i povremeno gubi svest. Ima modrice po celom telu“, objavila je grupa na društvenim mrežama i dodala da je Nemov uboden u nogu.

Prema rečima Nemova, napadači su njemu i Milašini rekli da odu: „Gubite se odavde, upozoreni ste. Da niste ništa pisali“.

Milašina i Nemov za sada se nalaze u hitnoj bolnici u Groznom. Planirano je da budu prebačeni u Beslan, u pratnji čečenskog ombudsmena Mansura Soltaeva.

Kako navodi Tim protiv torture, takvu naredbu je dao lično čečenski lider Ramzan Kadirov nakon telefonskog razgovora sa komesarom za ljudska prava Tatjanom Moskalkovom.

Milašina i Nemov odleteli su u Čečeniju da isprate objavljivanje presude Zaremi Musaevoj, koju je čečenska policija kidnapovala iz ruskog grada Nižnjeg Novgoroda u januaru 2022, navodi Ruski servis RSE.

Presuda bi trebalo da bude objavljena danas.

Nemov je advokat Musajeve i s njom je trebalo da se pojavi na sudu.

Milašina „fizički nije u mogućnosti da nastavi službeno putovanje“, navela je Novaja gazeta za portal Meduza.

Veće za ljudska prava i Unija novinara Rusije izvestili su da će se informisati više o detaljima napada. Unija je „izrazila nadu da će počinioci biti kažnjeni“.

(RSE, foto: ustupljena fotografija/RSE)