Skip to main content

Rusija stavila na poternicu portparola Mete

Planeta 26. nov 2023.
2 min čitanja

Nakon što su ruske vlasti u oktobru klasifikovale Metu kao "terorističku i ekstremističku" organizaciju

Rusija je stavila portparola američke tehnološke kompanije Meta, koja je vlasnik Fejsbuka (Facebook) i Instagrama, na poternicu, pokazuje onlajn baza podataka koju vodi rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ruska državna agencija Tass i nezavini informativni portal Mediazona prvi su izvestili da je direktor komunikacija Mete Endi Stoun (Andy Stone) uvršten na tu listu u nedelju, nakon što su ruske vlasti u oktobru klasifikovale Metu kao „terorističku i ekstremističku“ organizaciju, otvarajući put za moguće krivične postupke protiv stanovnika te zemlje koji koriste Metine platforme.

U bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova ne navode se detalji slučaja protiv Stouna, već se samo da se on traži po krivičnoj prijavi.

Prema Mediazoni, nezavisnom portalu koja izveštava o ruskoj opoziciji i zatvorskom sistemu, Stoun je stavljen na poternicu u februaru 2022. godine, ali vlasti u to vreme nisu izdale saopštenje i nijedan medij nije izveštavao o tome do ove nedelje.

U martu ove godine, ruski federalni Istražni komitet otvorio je krivičnu istragu protiv Mete, navodeći da su postupci te kompanije posle početka invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara 2022. predstavljale podsticanje nasilja protiv Rusa.

Nakon što su se ruske trupe ušle u Ukrajinu, Stoun je najavio privremene izmene politike Mete o govoru mržnje kako bi omogućio „oblike političkog izražavanja koji bi normalno kršili (njena) pravila, poput nasilnog govora kao što je ‘smrt ruskim osvajačima'“.

U istom saopštenju, Stoun je naveo da će „kredibilni pozivi na nasilje nad ruskim civilima“ i dalje biti zabranjeni.

Mediazona je u nedelju navela da je ruski sud ranije ovog meseca izdao nalog za hapšenje Stouna pod optužbom za „pomaganje terorizma“. U izveštaju nije preciziran izvor te informacije, koja nije mogla biti nezavisno proverena.

Zapadne platforme društvenih medija uključujući Fejsbuk, Instagram i X bili su popularni među mladim Rusima pre invazije na Ukrajinu 2022, ali su od tad blokirani u Rusiji u okviru širih mera suzbijanja nezavisnih medija i drugih oblika kritika. Sada su dostupni samo preko VPN-a.

Rusija je u aprilu 2022. takođe formalno zabranila generalnom direktoru Meta Marku Zakerbergu (Zuckerberg) da uđe u zemlju.

(Slobodna Evropa, Foto: Meta)