Skip to main content

Rusija proglasila nobelovca Dmitrija Muratova „stranim agentom“

Planeta 02. sep 2023.
< 1 min čitanja

Rusija poslednjih godina metodično udara na ljude i organizacije koje su kritične prema Kremlju, žigošeći mnoge kao „strane agente“

Rusija je za stranog agenta proglasila Dmitrija Muratova, urednika ugašenog lista Novaja gazeta i dobitnika Nobelove nagrade za mir, čime se nastavljaju nastojanja vlasti predsednika Vladimira Putina da se u zemlji ućutkaju politički protivnici i nezavisno izveštavanje.

Prema ruskim zakonima, pojedinci i organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva mogu budu proglašeni stranim agentima, što je pežorativni izraz koji podrivanja kredibilitet u javnosti.

Muratov je bio glavni urednik Novaje gazete, koja je bila veoma cenjena u inostranstvu zbog svog istraživačkog novinarstva, i često je kritikovala Kremlj.

Kao ko-laureat Nobelove nagrade 2021, Muratov je kasnije stavio svoju Nobelovu medalju na aukciju, dobivši 103,5 miliona dolara koje je namenio za pomoć deci-izbeglicama iz Ukrajine.

Nakon što je Rusija donela oštre zakone protiv kritičara njene invazije na Ukrajinu i onih koji navodno diskredituju rusku vojsku, Novaja gazeta je prestala da izlazi dok se sukob ne okonča. Njeni novinari pokrenuli su novu publikaciju Novaja Gazeta Evropa, sa sedištem u Letoniji.

Rusija poslednjih godina metodično udara na ljude i organizacije koje su kritične prema Kremlju, žigošeći mnoge kao „strane agente“.

Neke je označila kao „nepoželjne“ prema zakonu iz 2015. koji članstvo u takvim organizacijama označava kao krivično delo.

Putinove vlasti strpale su u zatvor istaknute opozicione ličnosti, poput borca protiv korupcije Alekseja Navaljnog i disidente Vladimira Kara-Murzu i Ilju Jašina.

(Beta, Foto: RFE-printscreen)