Skip to main content

Rusija pomilovala ubicu novinarke pošto je ratovao u Ukrajini

Planeta 14. nov 2023.
< 1 min čitanja

"Znak sistematskog nepoštovanja države prema pravima žrtava"

Jedan od osuđenika za ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje pomilovan je pošto je služio na ratištu u Ukrajini, objavili su ruski mediji.

Sergej Hadžikurbanov je bivši policajac koji je 2014. osuđen na 20 godina zatvora. Da je pomilovan, potvrdio je njegov advokat za ruski portal RBK.

U komentaru za ruske medije, novinar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov ocenio je da je njegovo pomilovanje znak sistematskog nepoštovanja države prema pravima žrtava.

Politkovskaja, nagrađivana novinarka kritički nastrojena prema Kremlju, ubijena je ispred svog stana 7. oktobra 2006. Imala je 48 godina.

Posle duge istrage, 2014. godine je nekoliko muškaraca iz Čečenije osuđeno za ubistvo.

Porodica i bivše kolege novinarke sumnjaju da je posredi bilo političko ubistvo i ne odustaju od zahteva da se obavi sveobuhvatna istraga ubistva.

Politkovskaja je radila za Novaju Gazetu, list koji kritikuje Kremlj. U vreme ubistva pisala je o kršenjima ljudskih prava u Čečeniji.

Ruski portal Baza objavio je na Telegramu da je bivši policajac optužen da je organizovao njeno ubistvo bio poslat na ukrajinski front krajem 2022. Posle šest meseci produžio je ugovor s ruskim ministarstvom odbrane.

(N1/Hina, foto: Pixabay)