Skip to main content

Rusija i Ukrajina potpisale važan sporazum: „Ovo je sporazum za cijeli svijet“

Planeta 22. jul 2022.
< 1 min čitanja

Rusija i Ukrajina danas su potpisale ugovor koji podržava UN, a trebao bi omogućiti izvoz milijuna tona žitarica iz blokiranih luka na Crnom moru. Na taj način trebala bi se izbjeći prijetnja katastrofalnom globalnom prehrambenom krize.

Uoči potpisivanja sporazuma glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres održao je kratak govor.

„Ovaj sporazum omogući će izvoz žitarica iz Ukrajine, a UN će raditi kako bi osigurao njegov uspjeh“, rekao je, pa dodao: „Danas se pojavilo svjetlo nade na Crnom moru. Svjetlo olakšanja svijetu, koji ga treba više nego ikad“.

„Nema sumnje, ovo je sporazum za cijeli svijet. Donijet će olakšanje zemljama u razvoju, zemljama na rubu bankrota, baš kao i ranjivijim ljudima koji žive na rubu gladi. Stabilizirat će globalne cijene hrane“, rekao je Gutteres.

„Hvala Rusiji i Ukrajini što su nadvladale sve prepreke te stavile svoje razlike postrani, kako bi otvorile put za inicijativu koja će služiti zajedničkim interesima cijelog svijeta“, rekao je glavni tajnik UN-a, pa dodao: „Dobrobit čovječanstva vodila je ove pregovore. Pitanje nije bilo što je dobro za jednu stranu, a što za drugu. Fokus je bio na ono što je najvažnije za svijet“.

Potpisnici ugovora – Rusija, Ukrajina, Turska i UN – se nadaju da će sporazum omogućiti izvoz žitarica i drugih esencijalnih roba, poput suncokretova ulja, iz tri blokirirane ukrajinske crnomorske luke uključujući Odesu, neovisno o ratu koji bijesni u ostatku zemlje.

UN je, podsjetimo, ranije upozorio da bi blokada izvoza mogla dovesti do globalne gladi.

Ugovor se odnosi i na slobodan prolaz gnojiva ruske proizvodnje, koje je ključno za osiguravanje visokih prinosa poljoprivrednih kultura, a sve s ciljem ublažavanja globalne prehrambene krize izazvane ruskim napadom na Ukrajinu.

(Index.hr, Foto: Pixabay)