Skip to main content

Rusija dozvoljava „neprijateljskim“ zemljama da dug za gas plaćaju stranim valutama

Planeta 31. дец 2022.
< 1 min čitanja

Rusija će dozvoliti „neprijateljskim“ zemljama da plaćaju dugove za isporuku prirodnog gasa u stranoj valuti, prema izmjenama koje je predsjednik Vladimir Putin unio u raniji dekret.

U dokumentu, objavljenom 30. decembra na internet stranici ruske vlade sa pravnim informacijama, navodi se da ruski dobavljači prirodnog gasa mogu izvršiti obračune sa kupcima iz „neprijateljskih“ zemalja u stranoj valuti navedenoj u ugovoru.

Dug za snabdevanje gasom smatraće se otplaćenim nakon što sredstva stranog kupca budu odobrena kod ovlašćene banke kod koje je otvoren poseban račun za primanje uplata.

Putin je u martu potpisao dekret o plaćanju ruskog prirodnog gasa, primoravajući „neprijateljske“ evropske kupce da otvore bankovne račune u rubljama kod Gazprombanke i plaćaju u rubljama ako žele da nastave da dobijaju ruski gas. Ta uredba se odnosila samo na isporuke iz Gazproma.

Isporuka je naknadno prekinuta nekim kompanijama i zemljama, poput Poljske i Finske, koje su odbile odredbe dekreta, što se smatralo sredstvom za podsticanje potražnje za rubljama nakon što su Sjedinjene Države i Evropska unija uvele oštre ekonomske sankcije zbog ruske invazija na Ukrajinu.

Putinov dekret je značio da kupci ruskog gasa u Evropi – sve zemlje EU su bile uvrštene u kategoriju „neprijateljskih“ – moraju da kupuju rublje na ruskom tržištu da bi platile isporuke.

Predsjednik je branio tu politiku rekavši da su zapadne zemlje „poništile povjerenje u svoje valute“ uvođenjem sankcija Rusiji zbog rata protiv Ukrajine.

Izmjena koja je najavljena 30. decembra kojom se omogućava izmirenje duga ne znači automatski i nastavak isporuke gasa, navodi se u objavljenim informacijama.

Putin je prethodno naredio centralnoj banci i vladi da razviju „redoslijed transakcija za kupovinu rublja na domaćem tržištu Ruske Federacije od strane kupaca gasa“.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)