Skip to main content

Rusi u Novom Sadu obeležili godišnjicu agresije na Ukrajinu

Građani 24. feb 2023.
2 min čitanja

"Birajući između rata i srama, Ukrajina je izabrala rat, jer razume da ako izaberete sramotu, dobićete i rat i sramotu, ono što je Rusija sada dobila vodeći besmisleni osvajački rat na tuđoj teritoriji"

Minutom ćutanja i ostavljanjem cveća i venaca na spomenik ukrajinskom pesniku Tarasu Ševčenku, u Novom Sadu je obeležena godišnjica ruske agresije na Ukrajinu, u organizaciji Ruskog demokratskog društva (RDD).

Na skupu se okupilo nešto više od stotinak građana, mahom Rusa, a Ilija Karev iz RDD obratio im se, podsetivši da su na današnji dana pre godinu dana ruski tenkovi u kolonama ušlu u Ukrajinu.

„Ruska vojska u tom trenutku u svemu je bila nadmoćnija od Ukrajine, osim u jednom – ruski vojnici nisu razumeli za šta idu i za šta ginu. A Ukrajinci su imali i imaju za šta da se bore, bore se za svoju zemlju, za svoju budućnost, za svoju slobodu“, rekao je Karev.

Karev je ocenio da je Rusija u agresiji „počinila stotine hiljada ratnih zločina“, a sve po nalogu „glavnog ratnog zločinca, ruskog diktatora Vladimira Putina“, zbog čega je sada prezrena od celog sveta i osramoćena. 

Toliko žrtava i bola, dodaje on, navodi na razmišljanje da li je otpor Ukrajine vredan takvih žrtava – hiljade mrtvih, milioni unesrećenih života, beskrajna tuga. Možda je Ukrajina trebalo samo da se preda i spase život svog naroda, zapitao je Karev, možda je trebalo da se odrekne suvereniteta, da njeni građani žive poniženi i dožive raspad svoje nacije, ali da spase ljude?

Iako je pitanje teško, odgovor je NE, rekao je Karev.

„Da parafraziramo Čerčila, ako između slobode i sigurnosti odaberete sigurnost, onda ćete izgubiti oboje. Kao mi koji već dvadeset godina gledamo kako pada Rusija. Rusi već 20 godina biraju sigurnost umesto slobode, a sada su izgubili i jedno i drugo. Niko se u Rusiji ne oseća bezbedno  niti istinski slobodno“, naveo je Karev.

Da je Rusija bez borbe ušla u Ukrajinu, dodao je, tamo bi uradila isto, „samo gore, bolnije i mnogo krvavije“.

„Birajući između rata i srama, Ukrajina je izabrala rat, jer razume da ako izaberete sramotu, dobićete i rat i sramotu, ono što je Rusija sada dobila vodeći besmisleni osvajački rat na tuđoj teritoriji. Prezrena od celog sveta, osramoćena“, istakao je Karev.

Nakon minuta ćutanja za ukrajinske žtve agresije, Ilija Karev je pozvao prisutne da se sutra u 14 časova priključe skupu na Trgu Republike.

Prethodnih godinu dana kraj spomenika Tarasu Ševčenku organizovano je više događaja i ni na jednom nisu bile primetne policijske snage. Današnji skup pratilo je dvadesetak, što uniformisanih, što policajaca u civilu.

Dalibor Stupar Autonomija