Skip to main content

RTL: Kina u Holandiji ima ilegalne policijske kancelarije za pritisak na kineske disidente

Planeta 26. okt 2022.
< 1 min čitanja

Kina je u Amsterdamu i Roterdamu napravila svoje ilegalne policijske biroe, za koje se sumnja da pod maskom “uslužnih centara” vrše pritisak na izbegle kineske disidente, preneli su danas nemački mediji reportažu holandske televizije RTL.

Po saznanjima RTL Holandija i Istraživačkog portala Follow the Money (Prati trag novca), Kina je takve kancelarije osnovala u još nekoliko zemalja.

Kancelarija u Amsterdamu navodno postoji od 2018, a u Roterdamu se takav biro kineske policije od početka ove godine nalazi u jednom neuglednom stanu. Holandske vlasti, kako piše nemačka agencija DPA, nisu obaveštene o otvaranju tih kancelarija.

U reportaži se navodi da su na kineskim državnim sajtovima kancelarije opisane kao “uslužni centri” u kojima kineski građani u inostranstvu mogu, na primer, da produže svoje vozačke dozvole.

Međutim, ti biroi obavljaju za račun Kine i policijski posao u inostranstvu i prikupljaju informacije, piše RTL.

Jedan disident je rekao za televiziju da ga je nedavno pozvao saradnik kancelarije u Roterdamu i tražio od njega da se vrati u Kinu da bi “rešio svoje probleme”. Uz to mu je, kako je rekao, poručio da “mora da misli na svoje roditelje”.

(Beta, Foto: Pixabay)