Skip to main content

RSE: Ruski zvaničnik u Hersonu zabranio Ukrajincima da beže u ukrajinske regione

Planeta 28. мај 2022.
< 1 min čitanja

"Civilima dozvoljeno da pobegnu samo na Krim koji je okupirala Rusija ili u deo Zaporožja koji kontrolišu ruske trupe"

Stanovnici južnog regiona Ukrajine koji su zauzele ruske trupe potvrdili su da je vojni komandant koji je bio zadužen za tu oblast „zabranio“ Ukrajincima da odlaze u regione pod kontrolom Ukrajine.

Stanovnici Hersona, koji su razgovarali za Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa (RSE), nisu želeli da budu identifikovani iz bezbednosnih razloga.

Rekli su da je civilima bilo dozvoljeno da pobegnu samo na Krim koji je okupirala Rusija ili u deo Zaporožja koji kontrolišu ruske trupe.

Raniji izveštaj RIA Novosti pripisuje zabranu Kirilu Stremousovu, ruskom vojnom zvaničniku u toj oblasti.

Stremousov je rekao da je „odluka o zabrani“ putovanja u obližnje regione Mikolajeva i Dnjepropetrovska zasnovana na „opasnosti zbog stalnog granatiranja“ za koju je okrivio ukrajinske snage, iako nije bilo načina da se potvrdi ta optužba.

Delovi Hersona, koji se nalaze na reci Dnjepar i Crnom moru, pod ruskom su kontrolom od početka invazije 24. februara.

Mesecima su ruske okupacione snage sprovodile razne mere „filtracije“ kako bi procenile lojalnost civila koji beže, a smatra se da je desetine hiljada Ukrajinaca bilo primorano da pobegne u Rusiju ili područja pod njenom kontrolom, piše RSE.

Kijev i međunarodni posmatrači opisali su prisilne odlaske kao jedan od sve rasprostranjenijih ratnih zločina koje su počinile ruske snage.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je nakon pokretanja invazije da njegov cilj nije da okupira ukrajinsku teritoriju.

Ali formirane su „administracije“ pod kontrolom Moskve sa navodnim „liderima“ u Hersonu i drugim regionima koji tvrde da njihove oblasti treba da budu uključene u sastav Rusije.

Putin je 25. maja potpisao ukaz kojim se pojednostavljuje dodeljivanje ruskog državljanstva stanovnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak uzvratio je da je Putinov dekret „pravno nevažeći“ i da je u funkciji domaće propagande.

(Beta, foto: Beta/AP)