Skip to main content

RSE: Rupe u bezbednosnim proverama propuštaju desničare u Vojsku i Policiju Srbije

Građani 27. jul 2021.
3 min čitanja

U Vojsci Srbije (VS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), postoje ljudi povezani sa kontroverznim grupama koje šire ekstremističke ideje, navodi se u istraživanju Radija Slobodna Evropa (RSE) koje je objavljeno danas.

Iako zakon propisuje da kandidati za rad u vojsci i policiji moraju proći bezbednosne provere, desni ekstremizam nije u fokusu nadležnih, navodi RSE. 

Novinari RSE detektovali su na nalogu VojniciSrbije na društvenoj mreži Instagram, fotografiju mladića u uniformi sa amblemom Komande za obuku Vojske Srbije i tetoviranim simbolom ultradesničarskog pokreta “Levijatan”. 

Nalog “Vojnici Srbije” nije zvaničan nalog Ministarstva odbrane i nije naznačeno ko stoji iza njega, ali se svakodnevno objavljuju fotografije iz kasarni i sa vojnih poligona širom Srbije, navodi RSE. 

Ista fotografija je nekoliko dana kasnije objavljena i na zvaničnoj Instagram stranici “Levijatana”. 

Članovi pokreta Nacionalna odbrana “Levijatan” sebe predstavljaju borcima za zaštitu prava životinja, međutim javnosti su poznati i po antimigrantskim akcijama, pretnjama, privođenjima i učešću na desničarskim skupovima. 

Pavle Bihali, prvi čovek ove organizacije, negirao je za RSE da je osoba sa fotografije, koju je podelila i sama organizacija, član “Levijatana”. 

“Nije član, ne poznajem ga”, rekao je Bihali i dodao da “Levijatan” nema svoje pripadnike u Vojsci i Policiji Srbije. 

Pripadnici ove organizacije učestvovali su u julu na nekoliko javnih skupova na kojima su veličali ljude koji su pravosnažno osuđeni za ratne zločine. 

Ova grupa se prošle godine na društvenim mrežama hvalila da njihovi članovi noću patroliraju Beogradom kako bi izbelice i migrante sa Bliskog istoka i afričkog kontinenta vraćali u prihvatne centre. 

Na Instagram nalogu vođe “Levijatana” Pavla Bihalija može se pronaći i fotografija iz decembra 2019. na kojoj pozira sa momkom u vojnoj uniformi u prostorijama “Levijatana”. Reč je o Draganu Grmuši, predsedniku udruženja “Junak”. 

“Junak” se u javnosti predstavlja kao udruženje koje se prvenstveno bavi humanitarnim akcijama za veterane Srbije iz ratova devedesetih. 

Međutim, ovo udruženje neguje bliske veze sa ultradesničarskim organizacijama i brendovima iz Srbije i inostranstva. Tako je na jednom od događaja koje je organizovao “Junak” prisustvovao i Robert Rundo, američki ultradesničar i osnivač rasističkog pokreta “Rise Above Movement” (RAM) koga u julu 2020. istraživački mediji locirali u Beogradu. 

Tri člana ove grupe belih supremacista osuđena su na zatvorske kazne zbog nasilja na skupu “Unite the Right” (Ujedinjenje desnice) u Šarlotsvilu u američkoj državi Virdžinija 2017. godine. 

Rundo je, kao učesnik manifestacije koju je organizovalo udruženje Dragana Grmuše, dao izjavu za lokalne medije, rekavši da je došao da podrži “svoju srpsku braću”. 

Grmuša je za RSE demantovao da “Junak” ima aktivnu saradnju sa Rundom, te dodao da je američki ekstremni desničar dolaskom želeo da pruži podršku porodicama poginulih boraca. 

U humanitarnim akcijama udruženja “Junak” više puta su učestvovali i pripadnici neonacističke grupe “Serbon”, koja ima i istoimeni robni brend. “Serbon” se u podzemlju ekstremnih desničara pozicionirao kao prodavnica koja nudi odeću sa neonacističkim simbolima, o čemu je RSE ranije pisao. 

Grmuša kaže da je “Serbon” među prvima podržao njegovo udruženje, ali dodaje da se nije podrobnije interesovao za robu koju taj brend prodaje. 

“To da li oni svojom garderobom promovišu neonacističku ideologiju nije naša stvar. Ono što znamo o njima jeste da su nacionalistički opredeljeni i da podržavaju srpske borce”, kaže Grmuša. 

Na pitanje da li je zbog veza koje njegovo udruženje ima sa Rundom i “Serbonom” u Vojsci Srbije bio podvrgnut bezbednosnoj proveri, Grmuša odgovara: 

“Svako lice koje se dobrovoljno prijavljuje za služenje vojnog roka biće podvrgnuto bezbedonosnoj proveri, kako pre samog početka služenja vojnog roka, tako i nekoliko puta u toku odsluženja vojnog roka. Nevezano za to da li neko iza sebe ima neku organizaciju, dosije, ili nešto treće.” 

RSE je detektovao bivšeg jednog pripadnika Vojske Srbije koji ima bliske veze sa Odredom 18, podgrupom neonacističke navijačke skupine “United Force”. On je, kao i još nekoliko bivših i sadašnjih pripadnika Vojske i Policije, zaposlen u firmi “Familija akšn prodakšn” koju vodi jedan od nekadašnjih vođa navijača Crvene zvezde Vladica Simonović. 

RSE nije dobio odgovore iz “Familije akšn prodakšn”. 

Ministarstvo odbrane i MUP takođe nisu odgovorili na upit RSE o ovoj temi. 

(kompletan tekst na: RSE, foto: Beta)