Skip to main content

Rok kamp za devojčice u Novom Sadu: Rokenrol nije muška stvar

Kultura 12. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Učestvovalo 20 devojčica od 10 do 12 godina"

Večeras je u Novom Sadu održan koncert kojim je obeležen kraj ovogodišnjeg „Rok kampa za devojčice“, gde su proteklih nedelju dana učesnice od 10 do 12 godina, uz pomoć mentorki – mladih muzičarki, učile osnove sviranja rok instrumenata i formirale svoje bendove.

Ovogodišnji Rok kamp za devojčice bio je prvi juniorski rok kamp, a na njemu je učestvovalo 20 devojčica od 10 do 12 godina.

Devojčice su od 8. do 12. januara imale priliku da uz mentorsku podršku uče da sviraju instrumente karakteristične za rok muziku, da se upoznaju sa muzičkom produkcijom i da pevaju.

Na koncertu su u bendovima izvodile poznate pesme poput “I love rock ‘n’ roll’, “My favorite game”, kao i pesmu “Dosta” prvog ženskog benda sa naših prostora “Boye”.

Cilj kampa je, pored edukacije devojčica, suprotstavljanje stavu da je “rokenrol” muška stvar, kao i podsticaj da se devojčice bave muzikom, pa i da sviraju instrumente koji se uglavnom u društvu percipiraju kao “muški”.

„Rok kamp za devojčice“ se od 2017. održava svake godine u različitim gradovima u Srbiji, a kamp ove, sedme generacije, bio je prvi juniorski i zimski kamp.

(N1)