Skip to main content

Rodoljub Šabić: Mediji koji krše zakon su najveći korisnici budžetskih sredstava

Info 09. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Kreiraju i plasiraju dezinformacije čime brutalno uzemiravaju javnost"

Advokat i član Saveta za štampu Rodoljub Šabić izjavio je da su mediji koji najčešće krše zakon, po ozbiljnim istraživanjima medijske sfere, upravo najveći korisnici budžetskih sredstava.

Gostujući na TV Insajder, ocenio je da su, kada je reč o medijskoj sceni, praktično srušeni i obrisani svi standardi, kako oni utvrđeni u državnim zakonima, tako i oni upisani u novinarske kodekse i pravila.

Šabić je istakao da Srbija više ne funkcioniše kao pravna, već kao partijska država, da su, manje više, sve institucije pretvorene u fasadne, ne ostvaruju svoju glavnu ulogu i ne obezbeđuju primenu standarda i zakona, da su praktično transmisija političke volje ili samovolje i da u takvom kontekstu, nema rešenja.

„Da se zakoni primenjuju, da su ovi koje imamo dosledno primenjivani i da su kažnjeni ljudi koji su kaznu zaslužili, mi ne bismo bili u ovoj situaciji“, naglasio je on.

Govoreći o curenju informacija, istakao je da se nekim medijima ili novinarina pružaju informacije koje su inače nedostupne.

„Evidentno je da neki mediji, koji su miljenici vlasti, imaju pristup informacijama koje su, recimo, potpuno nedostupne većini medija koji pokušavaju da pišu objektivno. I što je najstrašnije, ne samo da oni mogu da raspolažu i da prenose informacije koje su i po logici stvari i po slovu zakona često takve da ne bi trebalo da budu objavljene, počevši od objavljivanja podataka o ličnosti, do nekih informacija čije će objavljivanje podrazumevati, recimo, ugrožavanje toka nekog postupka, već i kreiraju i plasiraju dezinformacije čime brutalno uzemiravaju javnost„, rekao je Šabić.

Zaključio je da je vrhunac svega to što su upravo ti mediji koji nekažnjeno krše zakon, najveći korisnici budžetskih sredstava koje država odvaja, koje društvo odvaja, koje građani Srbije odvajaju u svrhu unepređenja kvalitetnog novinarstva.

(Beta/foto_ Medija centar Beograd)