Skip to main content

Roditelji učenika VII/2 iz ‘Ribnikara’ traže suspenziju direktorke škole

Građani 20. maj 2023.
2 min čitanja

"Prisiljeni da ukažu na velike propuste i nekooperativnost Uprave škole"

Roditelji učenika iz VII/2 odeljenja OŠ „Vladislav Ribnikar“, koje je pretrpelo najveće posledice tragične pucnjave 3. maja, uputili su dopis Ministarstvu prosvete u kojem zahtevaju hitnu suspenziju direktorke ove škole, školskog psihologa i pedagoga.

Roditelji su u dopisu, u koji je N1 imao uvid, naveli da zahtevaju „hitnu i bez daljeg odlaganja suspenziju direktorke OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ Snežane Knežević do okončanja istrage i utvrđivanje njene lične odgovornosti za nastali tragični događaj i kasnije postupanje prema učenicima i roditeljima VII/2 odeljenja“.

Zahtevaju i hitnu suspenziju školskog psihologa Lidije Maksić i školskog pedagoga Jelene Vujičić, i to do okončanja istrage i utvrđivanje njihove lične odgovornosti za nastali tragični događaj.

Ponovili su i ranije iznete zahteve: da se u potpunosti i do kraja izvrši rekonstrukcija tragičnog događaja i status istrage povodom toga i o tome obaveste zainteresovane strane u skladu sa zakonom; šta će biti sa dečakom i u kom su statusu njegovi roditelji jer postoji veliki strah da će on biti na slobodi; šta će se i kako, osim obezbeđenja sredstava, konkretno preduzeti povodom predloženog renoviranja prostorija škole.

Ponavljaju i zahtev da se utvrdi „šta je konkretno preduzeto ili će biti preduzeto povodom njihovog zahteva za utvrđivanje odgovornosti ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima dece iz odeljenja, a koji je obišao ceo svet, kao i fotografije roditelja i dece, te da se, zbog takvog postupka, odgovorni sankcionišu u skladu sa zakonom“.

Oni su zatražili i „određivanje jednog ili manje grupe lica od strane nadležnih organa za neposrednu komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa roditeljima VII/2 odeljenja zbog svojih specifičnosti“.

Takođe zahtevaju izradu i usvajanje posebnog nastavnog plana i programa završetka sedmog i pohađanja osmog razreda za VII/2 odeljenje, uključujući i polaganje male mature.

Roditelji u dopisu Ministarstvu prosvete traže i formiranje zdravstvene dokumentacije učenika i roditelja koji se nalaze na psihoterapiji, a po posebnom zahtevu svakog od roditelja.

„Na koji god način da se reguliše integracija preživelih učenika, mi, roditelji i deca VII/2 odeljenja, zahtevamo da se svi preživeli učenici našeg odeljenja intaktno vrate u svom sastavu, bez obzira koliko bude učenika i bez popunjavanja učenicima iz drugih odeljenja“, navodi se u dopisu.

Oni traže „preduzimanje mera na otkrivanju, eventualnom krivičnom gonjenju i suđenju počiniocima koji putem društvenih mreža upućuju pretnje deci, radi suzbijanja i dalje prevencije ovakvog vida delovanja“.

Roditelji VII/2 su se ogradili od javnog istupanja i drugog delovanja predsednika Saveta roditelja škole Igora Đorđevića. Roditelji su u dopisu naveli da su „prisiljeni da ukažu na velike propuste i nekooperativnost Uprave škole, a pre svega direktorke Snežane Knežević, a delom i predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića“.

Kako su naveli, to se ogleda u sledećem: „Gotovo konstantno izbegavanje da se roditelji VII/2 odeljenja neposredno blagovremeno i tačno informišu šta škola i nadležni organi preduzimaju po ovim i drugim pitanjima, već se te informacije dobijaju iz medija“.

Oni tvrde i da direktorka škole izbegava pisanu komunikaciju s roditeljima, „iako su roditelji postavljali pisanim putem – elektronskom poštom, određena pitanja i predloge“.

Navode i da se propusti Uprave škole ogledaju i u „nepostojanje jasnog plana i programa rada sa učenicima i roditeljima, bar u vremenskom periodu od narednih dva do tri dana, ali zašto ne i na nedeljnom nivou“.

Ocenjuju neodgovornim „javno nastupanje u sredstvima javnog informisanja predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića bez odobrenja Saveta roditelja i saglasnosti roditelja VII/2 odeljenja“.

(N1, foto: Beta)