Skip to main content

Rio Tinto pokušao rušenje kuća u Nedeljicama, aktivisti i policija na terenu

Info 20. сеп 2023.
2 min čitanja

"Dok se te regulative ne reše, mi nećemo dozvoliti da se to ruši i sklanja, poručio je Zlatko Kokanović"

U selu Nedeljice je pokušano rušenje kuća koje je kupila kompanija Rio Tinto, a aktivisti iz Udruženja „Jadar“ pokušavaju da spreče rušenje objekata.

Nakon što je ovo prijavljeno od strane aktivista, na terenu su se pojavili i pripadnici policije.

Aktivisti iz Udruženja Jadar su za N1 poručili da kompanija Rio Tinto ima nelegalne dozvole za rušenje spornih objekata, kao i da je sve to prijavljeno Republičkoj inspekciji 15. avgusta. Međutim, do sada nisu dobili nikakav odgovor.

„Rešenja je potpisao načelnik urbanizma koji je nije ovlašćen da potpisuje rešenja“, rekao je za N1 jedan od prisutnih aktivista.

Kokanović: Nećemo dati da Rio Tinto nelegalno ruši kuće u Nedeljicama

Zlatko Kokanović iz Udruženja „Ne damo Jadar“ kaže za N1 da je situacija u Nedeljicama mirna, nakon jutrošnjeg pokušaja rušenja kuća od strane kompanije Rio Tinto, kao i da je pozvana građavinska inspekcija koja nije izašla na teren. On je poručio da aktivisti neće dozvoliti da kompanija Rio Tinto nelegalno ruši kuće u Nedeljicama.

On podseća da se niko ne protivi rušenju ovih kuća, uz uslov da se sve odradi po zakonu.

„Oni su prekršili niz koraka. Izdali su građevinske dozvole za rušenje, a zakonom nije regulisano to prepoznavanje. Građevinski inpektor bi trebao da izađe na teren , da konstatuje da je objekat nelegalno izgrađen i da naloži rušenje, što su oni preskočili. Glavni urbanista iz Loznice je potpisao te dozvole, i to još pre godinu dana. One su se nalazile na sajtu Grada 15 dana, ali ih sada nema nigde“, objasnio je Kokanović.

Prema njegovim rečima, tražena je kompletna dokumentacija od nadležnih o rušenju nelegalnih objekata i odlaganju opasnog građevinskog otpada. Međutim, problem je što u Srbiji nema nijedne firme koja ispunjava te kriterijume za odlaganje štetnog otpada.

„Dok se te regulative ne reše, mi nećemo dozvoliti da se to ruši i sklanja“, poručio je Kokanović.

Najavio je i podnošenje krivičnih prijava prema nadležnima koji su potpisali građevinske dozvole za rušenje.

(tekst i foto: N1)