Skip to main content

Reporteri bez granica: Rusija uticala na odluku Srbije da zabrani ulazak ruskom novinaru

Planeta 24. јун 2024.
2 min čitanja

"Razlog otkazivanja gostoprimstva je "bezbednosni rizik", kako su to označile vlasti Srbije"

Reporteri bez granica objavili su da su zaprepašćeni „jasnim znacima“ da je na odluku Srbije da zabrani ulazak Romanu Perlu, ruskom novinaru iz Izraela, uticala Rusija, u kojoj je on od 2021. označen kao „strani agent“.

Roman Perl je 8. juna vraćen sa beogradskog aerodroma.

On je angažovan na zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa „Current time – Aktuelnosti“, a u Srbiju je početkom juna krenuo u privatnu posetu.

Razlog otkazivanja gostoprimstva je „bezbednosni rizik“, kako su to označile vlasti Srbije.

Ovaj „argument“ korišćen je u više navrata od leta 2023. prema ruskim državljanima.

Nekima od njih nije bio dozvoljen ulazak u Srbiju, drugima je bilo naloženo da zemlju napuste.

Kako pišu Reporteri bez granica, Perl je ubeđen da se našao na crnoj listi srpskih vlasti po zahtevu Kremlja.

„Njegove sumnje potkrepljuje nekoliko medijskih istraga koje nagoveštavaju umešanost zamenika srpskog premijera Aleksandra Vulina, bivšeg šefa BIA, u špijuniranje ruskih građana u Srbiji“, piše u saopštenju.

Srpski ministri unutrašnjih poslova i informisanja nisu odgovorili na zahteve Reportera bez granica za pojašnjenje.

Perl je nakratko prošle godine bio uhapšen ispred ruske ambasade u Beogradu na zahtev osoblja ambasade, nakon što je za dokumentarac intervjuisao jednog čoveka koji je nosio ukrajinsku zastavu.

Žan Kavelijer (Jeanne Cavelier), šefica kancelarije Reportera bez granica za istočnu Evropu i centralnu Aziju, poručila je da je neprihvatljivo za zemlju koja je kandidat za članstvo u EU da ide putem Kremlja u proganjanju nezavisnih medija.

„Pozivamo srpske vlasti da obustave sve deportacije i proterivanja ruskih novinara koji su napustili svoju zemlju i da se odupru ruskom uticaju u vladi“, rekla je Kavelijer.

Reporteri bez granica ističu da je maltretiranje novinara i boraca za ljudska prava, uključujući i onih sa ruskim i beloruskim državljanstvom, nedavno intenzivirano u Srbiji.

Srbija se nalazi na 98. mestu od 180 zemalja, prema Svetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica. Rusija se nalazi na 162, a Belorusija na 167. mestu.

(Radio Slobodna Evropa)