Skip to main content

Remedov mural biće na zidu KC Lab, a ne na starom mestu

Info 02. sep 2017.
2 min čitanja

Udruženje “Lančana reakcija” iz Novog Sada saopštilo je da će umetnik Remed, čiji je mural u martu “misteriozno” prekrečen iz centra tog grada i do danas se navodno ne zna ko je to učinio, svoj novi crtež nacrtati na zidovima Kulturnog centra Lab tokom septembra.

Kulturni centar Lab otvoren je ovog leta u Novom Sadu kao novo okupljalište mladih, kreativaca i umetnika, a nalazi se u delu grada koji je udaljen od centra.

Lančana reakcija nije saopštila zašto mural neće biti na starom mestu, preko puta Vladičanskog dvora u centru grada.

Lančana reakcija je pozvala sve ljubitelje ulične umetnosti i kulture da dođu na žurku koja će povodom iscrtavanja KC Laba biti organizovana u klubu Suburbija u petak, 8. septembra, u Kineskoj četvrti.

Pozvali su građane da daju dobrovoljni prilog kako bi se skupilo što više novca za poduhvat crtanja murala.

“Novi Sad je u prilici da ponovo ugosti internacionalnog umetnika Remeda čiji je mural misteriozno prekrečen 16. marta. Dovoljno je da se pojavite na našoj benefit žurci. Uštekajte 200 kinti za ovaj izlazak koji će našem gradu doneti novi mural legendarnog Remeda”, piše u najavi dobrotvorne žurke.

U Suburbiji će za Remeda nastupiti švedski muzičar Joakim Henson (Hanšon), bend Killo Killo Banda, kao i di-džejevi “Mouse” i “BoBadu”.

Kako se navodi na Fejsbuk (Facebook) stranici Lančane reakcije, Remedov rad biće četvrti po redu crtež u organizaciji Lančane reakcije, koja deo sredstava za serijal murala po Novom Sadu dobija od Gradske uprave za kulturu.

Osim grada, akcije iscrtavanja murala koje organizuje Lančana reakcija, građani mogu da podrže i uplatama na račun udruženja, kao i tokom samih akcija crtanja.

Nakon što je Remedov mural prekrečen u martu ove godine, na ulicama Novog Sada građani su pokrenuli proteste i zahtevali da grad kaže ko je nalogodavac, zbog čega je mural uništen i ko je to učinio.

Grad je demantovao da su tražili krečenje, ali je u lokalnim medijima stručna javnost komentarisala da nije moguće u pešačku zonu uvesti kran bez dozvole grada, kao i da je bilo ranijih pokušaja da se taj crtež prekreči, jer su poglavari SPC smatrali da “nije primeren”, pošto se nalazi preko puta Vladičanskog dvora gde stoluje episkop Irinej Bulović.

Francuski umetnik je izradio mural uz pomoć dva novosadska umetnika, Dušana Bjeljca i Mrdaka Luburića, a predstavljao je veliku figuru koja pokreće manju ljudsku figuru kao marionetu.

Iz Lančane reakcije su naveli da će Remed i ovog puta “imati potpunu slobodu da svojim novim muralom odgovori ili ne odgovori na cenzurisanje njegovog dela, murala koji je devet godina tiho i mirno budio svest svih onih koji su to delo voleli i zbog kojeg su, na kraju krajeva, osetili revolt kad je uništen”.

“U smutnim vremenima kao sto su ova, kada se cenzuriše sve što čoveka tera na promišljanje i osvešćivanje, kada nam se servira niz grozomornih dnevno-političkih banalnosti i bahatosti, stvaralaštvo je jedino što još može svakog čoveka ponaosob da sačuva od bezumlja i osećaja totalne apatije”, poručili su iz Lančane reakcije.

(Autonomija)