Skip to main content

Reakcija međunarodnih zvaničnika na napad u Banjoj Luci: Pozivamo vlast da reaguje

Jugoslavija 19. мар 2023.
2 min čitanja

"Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno mete verbalnih napada političara iz RS-a, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi"

Povodom jučerašnjeg nasilnog napada na pripadnike LGBT populacije u Banjoj Luci, u kojem ima i povrijeđenih oglasili su se i brojni strani zvaničnici koji osuđuju ovaj čin.

Delegacija EU u BiH najoštrije je osudila jučerašnje nasilje.

„Najoštrije osuđujemo večerašnje nasilje u Banjoj Luci. Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno mete verbalnih napada političara iz RS-a, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi“, poručili su iz Delegacije EU u BiH.

Reagovala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u BiH i pozvala na reakciju nadležnih.

„Osuđujemo nasilni napad na aktiviste koji su se mirno okupili večeras u Banjoj Luci. Vlasti moraju identificirati i procesuirati one koji su počinili ovaj čin“, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Organizacija za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) također je osudila napad na aktiviste.

„Svaki pojedinac ima pravo da živi slobodno i sigurno bez straga od nasilja ili diskriminacije. Pozivamo vlasti da se pridruže jasnoj osudi osvog napada i da odgovorne privedu pravdi kao stvar apsolutnog prioriteta“, podvukli su iz OSCE-a.

Britanski ambasador u BiH, Julian Reilly kazao je da su ga napadi u Banjoj Luci šokirali i da je takvo nasilje neprihvatljivo.

„Večerašnji šokantni napadi na aktiviste civilnog društva u Banja Luci naglašavaju stvarni uticaj govora ispunjenog mržnjom. Takvo nasilje je neprihvatljivo. Lokalne vlasti moraju ispuniti svoje obaveze, hitno istražiti i popratiti brzim djelovanjem kako bi počinioce izveli pred lice pravde“, zaključio je Reilly.

I ured visokog predstavnika (OHR) oglasio se povodom jučerašnjeg napada na aktiviste u Banjoj Luci.

„OHR najstrožije osuđuje sinoćni napad na aktiviste i novinare u Banjoj Luci. Vlasti trebaju sprovesti brzu istragu i pred lice pravde privesti sve koji su odgovorni za nasilni napad. Vlasti RS trebaju voditi jednaku brigu o svim svojim građanima“, poručili su iz OHR-a.

U prostorijama Transparency internationala BiH u Krfskoj ulici u banjolučkom naselju Obilićevo huligani su sinoć napali učesnike sastanka koordinacionalnog odbora organizacije „Bh. povorka ponosa“.

Jednoj osobi je ukazana ljekarska pomoć u Službi hitne medicinske pomoći u Banjoj Luci zbog povreda koje je zadobila kada je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana.

Napadnuti aktivisti i novinari napustili Republiku Srpsku, policija im nije garantovala bezbednost

Aktivisti koji podržavaju prava LGBTQ zajednice i novinari koji su bili napadnuti u Banjaluci, tokom noći su uz policijsku pratnju iz bezbednosnih razloga napustili Republiku Srpsku.

Novinarka i aktivistkinja Vanja Šunjić napisala je na društvenim mrežama da je noćas uz policijsku pratnju ispraćena iz Republike Srpske, uz objašnjenje da joj oni više ne mogu garantovati sigurnost.

Dodala je da su „za tu istu Republiku Srpsku“ njen otac i deda stradali u rovu, jer ih je neko slagao da prave društvo u kojem niko neće smeti da ih dira i ugnjetava.

„I možete likovati što su prvo došli po novinare i pedere, ali kad završe sa nama, doći će i po vaše dete. A sve dok se ne suprotstavite tome, saučesnici ste“, napisala je Vanja Šunjić.

(Radiosarajevo.ba, Beta, Foto: N1)