Skip to main content

Raskrikavanje: Doktori koji su promovisali ivermektin idu na Sud časti

Građani 05. nov 2021.
< 1 min čitanja

Odlukom Lekarske komore Srbije, pred Sudom časti biće pokrenut postupak protiv 18 lekara koji su prethodnih nedelja u javnosti za prevenciju i lečenje koronavirusa preporučivali lek protiv parazita ivermektin, iako on za to nije odobren u Srbiji, potvrđeno je u LKS za Raskrikavanje.

Nakon ovog postupka, prema statutu LKS-a lekari mogu dobiti javnu opomenu, novčanu kaznu u visini do 20 odsto prosečne mesečne plate u Srbiji ili privremeno oduzimanje licence, piše Raskrikavanje.

Kako su ranije saopštili iz Lekarske komore Srbije, Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da je zabranjeno pružanje zdravstvene zaštite van zdravstvene ustanove odnosno privatne prakse. Onaj koji to prekrši, navode iz LKS, može da ostane bez licence.

Zbog učešća na Viber grupi „Ivermektin preporuke“ i promovisanja ovog leka koji nije odobren za lečenje kovida, pre nekoliko dana je smenjen načelnik kardiologije na Klinici za pedijatriju u Nišu Bojko Bjelaković.

U međuvremenu se sa ove sporne Viber grupe povukla i profesorka Medicinskog fakulteta Valentina Arsić Arsenijević, a koja je prethodnih nedelja bila jedna od najaktivnijih članica, nakon što je fakultet zvanično saopštio svoj stav o ivermektinu.

(Raskrikavanje/N1, Foto: Pixabay)