Skip to main content

Rama najavio kraj Open Balkana: Pred nama je Berlinski proces

Jugoslavija 02. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Albanija će u oktobru ove godine biti domaćin Samita Berlinskog procesa"

Otvoreni Balkan je ispunio svoju misiju, pred nama je Berlinski proces, poručio je albanski premijer Edi Rama u intervjuu za euronews.al.

“Otvoreni Balkan je bila inicijativa koja je nastala iz potrebe da se unaprijedi Berlinski proces i ispunila je misiju zbog koje je nastala. Iako moramo da se bavimo ovim, naravno, Berlinski proces je naš glavni fokus”, rekao je Rama između ostalog.

Jasno poručuje da se treba fokusirati na Berlinski proces.

On je dodao da planira da održi sastanke sa svim premijerima i predsjednicima u regionu kako bi razgovarali o ovom procesu i dogovorili saradnju.

Albanija će u oktobru ove godine biti domaćin Samita Berlinskog procesa.

“Albanija je u oktobru prvi put domaćin otkako je Angela Merkel 2014. godine otvorila proces, Berlinski samit na Balkanu, u Tirani i to je izuzetno važan samit jer se pripremamo za veliki korak naprijed, radimo sa Evropskom unijom na novom planu finansiranja i ekonomske podrške za sve zemlje u regionu koji zaista želimo da konkretizujemo na samitu u Berlinu u oktobru i to je pravi plan. Ursula Fon der Lajen je u Bratislavi dala prvu poruku u vezi sa planom za povećanje finansiranja, za povećanje pristupa država Zapadnog Balkana zajedničkom evropskom tržištu”, naglasio je Rama.

Rama je govorio iz Ulcinja u intervjuu za Euronevs Albanija, gdje je prisustvovao koncertu svjetski poznatog tenora Ramë Lahaja i soprana Olivera Tičević.

(CDM, foto: Vlada Albanije)