Skip to main content

RAJKO CEROVIĆ: Diktatorstvo, prostakluk i izdaja

Stav 01. avg 2022.
2 min čitanja

Sve do sada, uprkos svojem praktično egzerciranom šovinističkom pedigreu, od Dritana su se možda mogli očekivati korisni i svrsishodni postupci, vezani za crnogorsku građansku i državno-sekularnu, kao i evroatlantsku budućnost. Čak se njegovo tvrdoglavo višemjesečno ponašanje, uz idiotsku tvrdnju da je temeljni ništa drugo nego samo još jedna ista verzija već potpisanih ugovora sa druge dvije vjerske zajednice u Crnoj Gori, moglo tumačiti premijerovom elementarnom neobaviještenošću i kratkom pameću, ali se poslije siledžijskog usvajanja nacrta pomenutog dokumenta, mimo relevantnih mišljenja dvojice ključnih ministara, i sa nepotpunom većinom u parlamentu, posebno poslije njegovog imenovanja trojice kandidata ekspertskog tima za analizu ustavnosti i zakonitosti takozvanog temeljnog ugovora države Crne Gore sa Crkvom Srbije, tačnije njegove sprdnje i sa inicijativom predsjednika države i pretpostavkama dobronamjerne javnosti, može očekivati samo diktatorskim prostaklukom i bagatelisanjem razuma njegov samovoljni potpis na inkriminisani dokument.

Ko su Dritanovi, to jest Porfirijevi i Joanikijevi kandidati za ekspertski tim koji treba da utvrdi ustavnost i zakonitost takozvanog temeljnog ugovora države Crne Gore sa Crkvom Srbije? Nikakvi neutralni eksperti, nego upravo iste opskurne osobe koje su, daleko od javnosti i svakog oblika učešća relevantnih institucija Crne Gore, neposredno radile na smišljanju stavki u ugovoru koje će što temeljnije obezdržaviti i poniziti Crnu Goru. Nije riječ samo o advokatu Veliboru Markoviću, koji se vlastitim izjavama i javnim ponašanjem odavno debelo iskompromitovao, nego i drugoj dvojici koji, bivajući da su autori poznatih spornih formulacija u ugovoru, prirodno ne zaslužuju da pristojni čovjek na javnom mjestu sa njima popije kafu.

Što reći kada je o našem Dritanu riječ, za njegovo mizerno prećutkivanje mišljenja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti o ustavnosti pomenutog dokumenta, i to mišljenja institucije koja se poslije višedecenijskog ćutanja usudila da najzad nešto progovori, čak i u korist države Crne Gore čija je „krovna naučna institucija“?

Što opet reći za samovolju i drskost našeg aktuelnog predsjednika Vlade koji, opet uprkos protivljenja svoga potpredsjednika Vlade i ministra vojnog, imenuje na funkciju ni više-ni manje nego generalnog inspektora u ANB-u svoga ababa Artana Kurtija svojevremeno osuđivanog za dva krivična djela – ubistvo u pokušaju i nanošenje teške tjelesne povrede?

Što reći za saopštavanje Dritanove samovoljne odluke, mimo svog ministra vojnog, da Sinjajevina neće postati poligon za artiljerijsko obučavanje Vojske Crne Gore, a pri tom populistički ne imenovati alternativna rješenja tipa plodne Zetske ravnice ili pitomih Bjelopavlića?

Svi koji njime upravljaju, a ima ih sijaset, počev od Aleksandra Vučića, zatim patrijarha Crkve Srbije Porfirija ili Dritanovih osvjedočenih naciistomišljenika u Demokratskom frontu, ili buljuku pratećih srpskih stranaka u Crnoj Gori, nestrpljivo i militantno požuruju Dritana da što prije, i bez razmišljanja, potpiše ugovor u čiju su realizaciju nacionalšovinisti Srbije i Crne Gore ulagali i uložili svu svoju propagandnu artiljeriju, da ne kažemo endemsku mržnju na Crnu Goru i nacionalne Crnogorce. Njihovom je strpljenju očigledno došao kraj. Tako pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko- primorske Crkve Srbije Dalibor Kavarić apeluje na Dritana da „pristupi izvršenju pravosnažne odluke Vlade Crne Gore od 8. jula 2022. godine, kojom je utvrđen prijedlog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve“. Nije se čuditi advokatima gospodi Kavarićima ni Šoćevima što, temeljno zalijegajući za obilnu kasu Mitropolije, ne ustvrde da su i samo hrišćanstvo izmislili Srbi?

Što se tiče požurivanja na pomenuti potpis, i zvijezda Demokratskog fronta Mandića i Kneževića i njihovih ucjena u vezi Abazovićeve političke budućnosti, nije na odmet reći da je gospodin Dritan svojom dosadašnjom samovoljom, nerazumnim i dripačkim ponašanjem svoju političku budućnost u dobroj mjeri pojeo. Imao je, nažalost, veliku otvorenu šansu koje nije bio dostojan!

(Pobjeda/Analitika, Foto: Pobjeda)