Skip to main content

Radončić: Milivoju Katniću život ugrožen, stanje je alarmantno

Jugoslavija 21. апр 2024.
3 min čitanja

"Na sceni je klasična osveta jer je dokumentovao i dokazao da je u Crnoj Gori planiran i pokušan državni udar"

Milivoju Katniću je život ugrožen. Život Milivoja Katnića, zbog uslova u kojima se nalazi, visi o koncu – poručio je novinar i publicista Šeki Radončić.

On je, gostujući u informativnoj emisiji TV E, podvukao da je bivši glavni specijalni tužilac u teškom stanju jer je prije mjesec dana imao emboliju pluća, odnosno infarkt pluća.

– Ima izuzetno natečene noge, noge pune trombova i u slučaju da se manji tromb „otkači“ i ode ka srcu ili mozgu, on neće izaći živ iz pritvora. Stanje je alarmatno, sjutra je već osmi dan kako on štrajkuje glađu. Zamislite da neko ko je u tako teškom stanju, ne jede sedam dana – kazao je Radončić.

Govoreći o pismu koje je Katnić iz pritvora uputio svom sinu, a koji je sadržaj istog dostavio redakciji Pobjede, Radončić navodi da svako ko ima imalo empatije to pismo doživljava teško.

– Pogotovo ja, kao neko ko je sa njim proveo mnogo sati snimajući dokumentarac o pokušaju državnog udara. Ovo je pismo čovjeka koji se ne boji smrti, to je pismo koje govori da će on ostati dosljedan i da će ostati istrajan u svojim namjerama. Njemu je čast na prvom mjestu – istakao je on.

Smatra da je sve ovo što se dešava, u vezi sa hapšenjem Milivoja Katnića i bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića politički montiran proces.

– Sjećate se one priče, tone i tone kokaina, cigareta, pa se svela priča na to je li Belivuk prošao na 24 sata crnogorsku granicu, a jeste uz dozvolu i molbu srpskih organa. Je li ispraćen – jeste. Ali je ključna stvar da je po pripremanom scenariju trebao da bude ubijen. Naši nadležni organi su spriječili njegove ubice – podsjetio je novinar i publicista.

On se zapitao da li je moguće da je neko želio da Belivuk bude ubijen u Crnoj Gori.

– Pa da ostane Belivuka su u Crnoj Gori ubili Crnogorci, odnosno Milo Đukanović jer može da svjedoči protiv njih. Ne, Belivuk je vraćen, on je u zatvoru, i najavljivao je da će svjedočiti protiv Vladimira Putina – dodao je Radončić.

Govoreći o slučaju terorizam u pokušaju, poznatijem kao državni udar iz 2016. godine i reakcijama Kolaicije za budućnost Crne Gore na pismo koje je bivši glavni specijalni tužilac poslao sinu iz pritvorske jedinice, Radončić kaže da je na sceni klasična osveta Milivoju Katniću jer je dokumentovao i dokazao da je u Crnoj Gori planiran i pokušan državni udar.

– Gdje je Putin u toj priči. Milivoje Katnić je direktno sa svojim saradnicima dokazao da su državni udar organizovali Putinovi agenti. Osveta zato što je uspio da dokaže da su to radili ruski agenti, odnosno GRU, odnosno Vladimir Putin. U srcu Evrope imali ste pokušaj državnog udara i sada je suština ono što je brutalna ruska politika da se treba osvetiti – ocijenio je on.

Kazao je kako vjeruje da će Crna Gora jednog dana Katniću dići spomenik, jer je spriječio krvoproliće u slučaju državni udar i pozvao građane da se, kako je rekao, suprotstave samovolji Specijalnog državnog tužilaštva.

Podsjećamo, nekadašnji policijski funkcioner Zoran Lazović i bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su 14. aprila u zoru. Lazović se tereti da je 3. decembra 2020. godine naložio Katniću da se, na zahtjev Radoja Zvicera, ne pokreće krivični postupak protiv pripadnika kavačke kriminalne organizacije Duška Roganovića, što je sve tražio Petar Lazović koji je bio infiltriran u kriminalnu organizaciju.

Tužilac Šoškić je Katniću stavio na teret i da je – nakon što su elektronski mediji u Crnoj Gori objavili informaciju da je Specijalno državno tužilaštvo arhiviralo predmet – obmanjivao javnost da je okrivljeni Petar Lazović bio na zadatku i da je kolateralna šteta u pokušaju da se naruši nezavisnost Crne Gore.

Tvrdi se da je Katnić kontrolisao odluku specijalnog tužioca Čađenovića i našao da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Petra Lazovića.

(Pobjeda, foto: Antena M)