Skip to main content

Radnici Mađar soa naterani da daju podršku listi SVM-a

Vojvodina 07. nov 2023.
2 min čitanja

"Onima koji su odbili da odu glavna urednica je rekla da bi zbog toga mogli da imaju problema"

Zaposleni u dnevnom listu Mađar so (Magyar Szo), čiji izdvač je Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, protiv svoje volje 6. novembra naterani su da potpišu podršku izbornoj listi Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) na vanrednim parlamentarnim izborima, potvrdio je Autonomiji radnik u tom listu.

Na fotografiji koju je na svom portalu objavio Mađar so vidi se glavna i odgovorna urednica Marta Varju kako u društvu sa funkcionerkom SVM-a Elvirom Kovač potpisuje podršku izbornoj listi te stranke.

U koloni ljudi koji se vide u pozadini fotografije u Mađarskom kulturnom centrom „Petefi Šandor“ u Novom Sadu, vidi se i v. d. direktorka Edvina Erdedi kako čeka u redu za potpis.

Na drugoj fotografiji, koja je takođe objavljena na portalu Mađar soa, vidi se grupa zaposlenih pokraj stola kako potpisima pružaju podršku listi SVM-a.

U današnjem izdanju Mađar soa na 11. stranici je objavljen i izveštaj sa prikupljanja potpisa pordške SVM-u, u kojem je kao ilustracija objavljena i pomenuta fotografija sa glavnom urednicom Martom Varju.

„Glavna i odgovorna urednica Marta Varju ušla je poslepodne u redakciju i rekla novinarima da se organizuju i odu da pruže podršku listi SVM-a. Neke koji nisu bili u zgradi pozvala je telefonom. Onima koji su odbili da odu rekla je da bi zbog toga mogli da imaju problema“, rekao je za Autonomiju radnik Mađar soa koji je želeo da ostane anoniman.

Dodao je da se određeni broj radnika ogradio od odlaska u MKC „Petefi Šandor“ ne želeći da daju podršku bilo kojoj političkoj organizaciji jer je to nespojivo sa medijskom profesijom.

Po novom Zakonu o javnom i informisanju i medijima, mediji čiji su izdavači ustanove koje je osnovao nacionalni savet treba da budu usklađeni sa načelima rada javnih medijskih servisa.

To što su priredili rukovodioci Mađar soa svojim zaposlenima sušta je suprotnost svrsi medija kao što je jedini dnevni list na mađarskom jeziku u Srbiji.

(Autonomija)