Skip to main content

Radnici Kolubare blokirali magistralni put

Info 17. мај 2023.
< 1 min čitanja

Zahtev da se poništi transformacija EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo

Radnici Kolubare i građani Lazrevca blokirali su danas magistralni put, kod jezera Očaga.

Radno telo radnika površinskog kopa „Kolubara“, „Jedinstvo Kolubara“, najavilo je ranije danas blokadu magistralnog puta sa zahtevom da se poništi transformacija Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. To je njihov osnovni zahtev i ovo je drugi put da se organizuje protest zbog ove promene.

Protest se zove „stop AD“. Protest je počeo minutom ćutanja za žrtve tragedije.

Na skupu govornici navode da se EPS otima, da plate ovde nisu dizali godinama, a da postoji i ogroman problem zagađenja. Neki građani kažu da su ovde jer nije samo EPS, već celokupno stanje u društvu ono što ih je izvelo na protest, javlja reporterka N1.

Milovan Ćojbašić iz radnog tela „Jedinstvo Kolubara“ je rekao za N1 da je drugi zahtev da ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović podnese ostavku na mesto člana Skupštine EPS-a i na ministarsku funkciju.

Zatraženo je i da se svi radnici preduzeća Pro-Tent, koji su angažovani u EPS-u, prime „na ugovor EPS-a i da im se plate puni iznosi, a ne da rade za 30, 40 pa i 50 odsto manje nego njihove kolege na ugovoru“, dodao je.

Smatra da je prelazak u AD urađen ishitreno. Strahuju, kako kažu za N1, da će izgubiti posao.

„Jedinstvo Kolubara“ zatražilo je, kako je ranije danas prenela agencija Beta, i ostavku predsednika sindikata EPS-a i preduzeća „Kolubara“, promenu izbornih pravila i zakazivanje sindikalnih izbora.

To radno telo protestovalo je sredinom aprila ove godine, a povod je bio transformacija EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. Glavni zahtev i tada je bio poništenje transformacije tog preduzeća.

(tekst i foto: N1)