Skip to main content

Radna grupa o pretnjama Danasu: Identitet počinioca prikriven iz Srbije

Info 25. nov 2022.
< 1 min čitanja

Dosadašnje informacije ukazuju na to da je prikrivanje identiteta pošiljaoca pretnji dnevnom listu Danas učinjeno iz Srbije, saopštila je Radna grupa za bezbednost novinara.

„Najveću teškoću za istragu predstavlja pristup detaljnim podacima provajdera Proton, koji služi za kriptovanje poruka, kako bi se sakrio identitet pošiljalaca i samog sadržaja, a koji radi legalno po zakonima Švajcarske“, navodi se u saopštenju Radne grupe.

Ovo telo, koje čine predstavnici svih novinarskih udruženja i asocijacija, Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova, uz posmatračku ulogu predstavnika OEBS-a, na vanrednoj sednici razmatralo je izveštaje nadležnih organa u slučajevima pretnje redakciji dnevnog lista Danas, pojedinim zaposlenim u ovom listu, kao i nekolicini drugih novinara, kaže se u saopštenju.

Kako je u pitanju otvorena istraga, detalji nisu za javnu komunikaciju, ali je novinarski deo Radne grupe imao priliku da sazna sve detalje o aktivnostima policije i tužilaštva, dodaje se.

U dosadašnjoj komunikaciji zasnovanoj na međunarodnoj pravnoj pomoći dobijeni su ograničeni podaci kako bi se otkrio pošiljalac pretnje koja je privukla i nacionalnu i globalnu pažnju, kao pretnja koja može imati i elemente terorističke pretnje, i zatraženi su dodatni podaci preko nadležnih organa.

U isto vreme, radi se procena bezbednosti za pomenute novinare, vodeće ljude redakcije dnevnog lista Danas i za samu redakciju, a dok ne budu poznati rezultati procene bezbednosti MUP će obezbeđivati prostor u kojem se nalazi redakcija.

Druga tema bila je takođe otvoreni slučaj pretnje novinaru Dragojlu Blagojeviću. I u ovom slučaju potrebna je saradnja na međunarodnom nivou i ona je u toku, kažu iz Radne grupe.

Ovi i ostali slučajevi nasilja nad novinarima, pretnje i drugi slučajevi prijavljeni tužilaštvu i MUP-u, ili kroz novinarska udruženja, biće praćeni kroz dnevnu komunikaciju.

(N1)