Skip to main content

Putin dodijelio titulu za „herojstvo“ brigadi osumnjičenoj za zločine u Buči

Planeta 19. апр 2022.
< 1 min čitanja

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio počasnu titulu za „herojstvo“ 64. motorizovanoj brigadi, koju je Ukrajina optužila da je učestvovala u zločinima počinjenim u Buči, kod Kijeva.

Prema navodima Kremlja, Putin je 18. aprila potpisao ukaz kojim se brigadi dodjeljuje „počasno zvanje Garda zbog herojstva i upornosti, odlučnosti i hrabrosti“ njenih pripadnika, te zbog odbrane „otadžbine i državnih interesa“.

„Vješto i odlučno djelovanje cjelokupnog osoblja (brigade) tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini predstavlja model vršenja vojne dužnosti, hrabrosti, odlučnosti i visokog profesionalizma“, napisao je Putin u obraćanju vojsci.

Kremlj ne navodi gdje se ta brigada sada nalazi i da li je raspoređena za neku drugu misiju.

Proglašenje je obznanjeno dok još traje rat u kojem su nastradale hiljade ljudi, milioni Ukrajinaca su morali da napuste svoje domove, a Rusija je pogođena nezapamćenim sankcijama.

Ukrajinske vlasti optužile su rusku vojsku, posebno 64. motorizovanu brigadu da je počinila masakr nad civilima u Buči, koji je otkriven 30. marta poslije povlačenja ruskih vojnika.

Ruske vlasti demantovale su tu informaciju i optužile ukrajinske vlasti i zapadne medije da su iscenirali taj masakr, da bi opravdali nove sankcije i usporili mirovne pregovore.

Policija Ukrajine je prethodne nedjelje navela da je većina civila ubijenih u Buči preminulo od rana nanesenih vatrenim oružjem, a neke od žrtava su imale ruke vezane na leđima.

Invazija Rusije na Ukrajinu je počela 24. februara.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta-AP)