Skip to main content

Pusić: Pristup zapadnih saveznika je puno opasniji za BiH i Crnu Goru nego za Kosovo

Jugoslavija 02. јун 2023.
2 min čitanja

"Skrenuta je pažnja i sa neuspjelog pokušaja kontra-demonstracija koje nisu najbolje prošle, koje je Vučić pokušao organizovati"

Nastupiće smirivanje situacije na Kosovu, jer je pažnja javnosti u Srbiji, svjetske i one u regiji uspješno skrenuta sa masovnih protesta protiv vlade u Beogradu, kazala je bivša ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić u emisiji “Hej Sloveni” na Gradskoj RTV.

-O tome više niko ne govori iako su demonstracije širokih razmjera. Skrenuta je pažnja i sa neuspjelog pokušaja kontra-demonstracija koje nisu najbolje prošle, koje je Vučić pokušao organizovati. O tim temama, o kojima su govorili svi, uključujući i međunarodne medije, ne govori više niko. Svi govore o sukobu na Kosovu – rekla je Pusić.

Ona ne vjeruje da će sukobi na Kosovu prerasti u nešto veće, ali dodaje da mogu ostati kao trajna konekcija potencijalne destabilizacije.

Koliko god je trenutno situacija na Kosovu napeta i u fokusu, Pusić smatra da je to manje opasno kada se poredi sa situacijama u Bosni i Hercegovini (BiH) i Crnoj Gori.

-Kosovo je najhomogenije, ima nekorumpiranu vlast, institucije… Da, ima problem na sjeveru Kosova, ali na neki način će se morati stabilizovati, ili ne, pa ostati jedan trajni problem, ali ostatak države funkcionira – objašnjava Pusić.

Pristup zapadnih saveznika je puno opasniji za BiH i Crnu Goru, dodala je ona.

-U Crnoj Gori su izbori pokazali da je društvo podijeljeno po sredini, na pola, i da jedan dio opozicije, a sada vlasti, ili barem onih koji podržavaju vlast, de facto misli da Crna Gora ne treba da postoji kao samostalna država – naglasila je Pusić.

Kao jedan vanjski igrač u Crnoj Gori je prisutna Rusija koja ima gotovo jedine eksplicitne saveznike na Zapadnom Balkanu (ZB), pojašnjava Pusić i dodaje da Rusija nema teritorijalnih aspiracija, ali misli da pomoću destabilizacije ZB može destabilizovati Evropsku uniju.

-Oni saveznici koji bi htjeli da stabilizuju su izabrali za partnere one koji de facto destabilizuju cijeli region i to je poteškoća u kojoj se politički uvijek nađete ako ne možete sami pomoći, zato je moje mišljenje da je tu oslanjanje na sopstvene snage kao prvi korak, i homogenizovanje sopstvenih snaga izrazito važno – zaključila je Pusić.

(Pobjeda, Foto: N1)