Skip to main content

Pusić: Antiamerikanizam u regionu je zapravo suprostavljanje progresivnim vrijednostima

Jugoslavija 02. јул 2022.
2 min čitanja

Odluka Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država da ukine garanciju na reproduktivna prava, uključujući i abortus, simptom je globalnog trenda u politici, koji nas vraća u prošlost, ocijenila je bivša potpredsjednica Vlade i ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić u emisiji „Hej Sloveni“ Gradske televizije.

Ističe da će ta i druge odluke konzervativnih struja u Sjedinjenim Državama imati posljedice i po zemlje Zapadnog Balkana, u kojima se takve snage suprotstavljaju progresivnim vrijednostima.

Ljudska prava i njihova zaštita su smisao i svrha moderne i liberalne demokratije, smatra, pa je napad na bilo koju formu ljudskih prava – napad na naše šanse za budućnost.

“To se svidjelo desničarima jer desničari mrze sistem, vole čvrstu ruku, vole jednog gazdu i vole upravo manupulirati ljudskim pravima, tamo gdje je najintimnije, jer je to naravno najefikasnije u napadu na ljude, odnosno u stvaranju situacije u kojoj možeš vladati ljudima, a ne zakonima”, kazala je Pusić.

Politika na globalnom nivou se, prema njenim riječima, okreće ka prošlosti, te odluke konzervativne većine u američkom Vrhovnom sudu ukazuju da je uloga Sjedinjenih Država kao mjere mogućnosti funkcionisanja demokratije dovedena u pitanje.

“To je jednako tako zastrašujuće zato što govori o tom supremacističkom sindromu, dakle, da tu postoji cijeli niz stavova koji su dio jedne cjeline koje ljudi takvih uvjerenja dijele. To je mržnja prema ženama i ukidanje prava, diskriminacija manjina, rasizam, bigotnost, negiranje klimatskih promjena i bilo kakve borbe protiv ili sprečavanja dodatnih klimatskih promjena”, smatra Pusić.

Retrogradna putanja zemalja u regionu se, kako kaže Pusić, smatra lokalnim problemom, zbog kratke tradicije demokratske vladavine i nerazvijene demokratske kulture. Primjer SAD-a, međutim, ukazuje da je riječ o globalnom trendu, koji će imati posljedice i po zemlje Zapadnog Balkana.

“Sada se razotrkrilo da antiamerikanizam konzervativnih snaga u našoj regiji nije bio antiamerikanizam. To je bilo samo suprotstavljanje progresivnim, čovjekoljubivim vrijednostima, kao što i naše slaganje, slaganje progresivnih snaga u regiji, sa nekim američkim odlukama nije bio posebni proamerikanizam, nego je bila orijentacija prema slobodi vladavine prava, i pristojno uređenoj demokratskoj državi”, kazala je.

Pusić ocjenjuje da je ruska agresija na Ukrajinu zagovornicima slobode dala šansu da se ujedine. Njihov uspjeh, međutim, ne zavisi od Sjedinjenih Država, koje više ne predstavljaju garant vrijednosti liberalne demokratije i slobode, već, kako ističe, od Evrope.

“Moram reći da me je čak malo šokiralo iako zvuči vrlo uvjerljivo kad vam neko kaže, kad je pred kratko vrijeme Timoti Garton Eš, britanski historičar, napisao: Evropa se mora uozbiljiti, odrasti, ujediniti, stati čvrsto, jer je okružena Rusijom koja se opredjelila za luđački rat, ekspanizonističkom Kinom i Amerikom koja je na zalazu”, rekla je Pusić.

Pusić zaključuje da su demokratske vrijednosti na rubu provalije. Evropa, dakle ima izbor- da se okrene liberalnoj demokratiji ili utopi u retrogradne trendove.

(Gradski, Foto: N1)