Skip to main content

Pukotine i rivalstva u italijanskoj desničarskoj koaliciji

Planeta 18. окт 2022.
3 min čitanja

Liderka krajnje desne italijanske partije i verovatno buduća premijerka Đorđa Meloni javno se pomirila s koalicionim partnerom, bivšim premijerom Silvijom Berluskonijem posle uvredljivih reči i tenzija oko raspodele mesta u vladi.

Razmirice su, međutim, ukazale na pukotine i lična rivalstva u desničarskoj koaliciji i upozorile na dalje moguće nesuglasice u budućoj vladi, prvoj u Italiji koju će predvoditi krajnja desnica od kraja Drugog svetskog rata, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Liderka desničarske partije Braća Italije Meloni i lider partije desnog centra Forca Italija i bivši premijer Berluskoni 17. oktobra su održali mirovne pregovore nakon svađe koalicionih partnera, ističe italijanska novinska agencija ANSA.

Berluskoni je prošle nedelje u pisanoj beleški, koju su mediji fotografisali, za Meloni naveo da je „patronizujuća, prepotentna, arogantna i uvredljiva“, nakon što Forca Italija nije podržala istaknutog funkcionera Braće Italije za predsednika Senata usled nesuglasica oko sastava nove vlade.

Meloni, koja bi trebalo da postane prva žena na čelu italijanske vlade pošto je desničarska koalicija na čelu s Braćom Italije pobedila na prošlomesečnim izborima, uzvratila je rekavši da je Berluskoni među njenim osobinama zaboravio da stavi da „nije podložna ucenama“.

Tenzije izazvana vetom Meloni na izbor kandidatkinje Forca Italije Liče Ronculi za ministarku pravde, kako navodi ANSA, dostigle su tačku da je čak bilo govora o tome da će Braća Italije na konsultacije o formiranju nove vlade s predsednikom Serđom Matarelom ići sami, a ne kao deo desničarske koalicije koja uključuje i desničarsku stranku Liga Matea Salvinija.

Ipak, Meloni i Berluskoni su navodno razgovarali telefonom 16. oktobra, a zatim se sastali dan kasnije kako bi pokušali da poprave odnose.

Berluskoni je podrio desničarsku koaliciju uvredljivim rečima na račun Meloni, ocenjuje Tajms, ukazujući da je incident takođe vratio u fokus osobeni stav medijskog mogula o ženama.

Prepirka Berluskoni i Meloni je, kako ističe londonski list, pokazala da se već pojavljuju pukotine u savezu za koji je Meloni obećala da će proizvesti čvrstu vladu posle decenije nestabilnih koalicija i tehnokratskih lidera.

Deceniju nakon što je organizovao ozloglašene Bunga Bunga žurke s mladim devojkama, Berluskoni je i dalje na suđenju zbog optužbi da je podmićivao goste kako bi ćutali o navodnim striptizovima na tim zabavama, navodi Tajms.

Gardijan takođe ocenjuje da moćna pozicija Meloni ne pogoduje Berluskoniju, posebno pošto ga je nadmudrila oko izbora Ignacija la Ruse za predsednika Senata.

Tenzije između Meloni i Berluskonija su izbile kada je ona stavila veto na njegove kandidate za ministre, uključujući ministra pravde, gde je želeo nekog lojalnog ko bi štitio njegove interese dok nastavlja pravne bitke.,

Iz osvete je hteo da spreči da kandidat Đorđe Meloni, poznat po sakupljanju fašističkih memorabilija, bude predsednik Senata, ali je liderka Braće Italije već obezbedila glasove opozicije.

Javni obračun među koalicionim partnerima je zloslutno upozorenje na podmukle verbalne napade i borbu za moć s kojima će se Meloni suočiti dok pokušava da ispuni svoje obećanje da će obezbediti stabilnu vladu kao šefica trostranačke desničarske koalicije, ukazuje Fajnenšel tajms.

Meloni, Berluskoni i Salvini imaju zajedničku desničarsku ideologiju, ali se, dodaje britanski list, očekuje da će njihov lični rivalitet podstaći mnogo nesuglasica ako prebrode trenutnu krizu i formiraju vladu.

„Postoji generacijski i rodni ugao gledanja na ovo“, rekao je Valerio Alfonso Bruno, saradnik britanskog Centra za analizu radikalne desnice. „I Berluskoni i Salvini baš i ne prihvataju ideju da je Meloni jaka u ovoj koaliciji. Nije lako Italijanu da toleriše ženu tako odlučnu i tako jaku. Oni će učiniti sve što mogu da joj zakomplikuju život.“

Iako Berluskonijeva frustracija s Meloni proizlazi iz njenog odbijanja da da ključna ministarstva nekim od njegovih ličnih favorita, kao što je njegova odana pomoćnica i bivša medicinska sestra Ronculi, analitičari kažu da je 86-godišnji političar ozlojađen što je trenutno u senci Meloni, koju je on postavio za ministarku 2008. i za koju veruje da mu ne iskazuje dovoljno poštovanja.

Medeni mesec je završen čak i pre nego što bi bilo kakav brak iz političke koristi u Italiji mogao da bude formalizovan, ocenio je Asošiejtid pres posle spora Berluskonija i Meloni.

Koliko god postojale političke razlike – Berluskoni sebe smatra nepokolebljivim zagovornikom Evropske unije, dok je Meloni kaže da nacionalni interesi treba da prevladaju nad prioritetima Evropske unije – deluje da njihova prepirka ima veze s patrijarhalnim shvatanjima.

Meloni je već tokom predizborne kampanje pokazala da ne popušta, ukazuje AP. Kada su istraživanja javnog mnjenja pokazala da je ona favorit u odnosu na Berluskonija i Salvinija, njih dvojica su bezuspešno pokušala da se izvuku iz sporazuma da će lider iz koalicije s najviše osvojenih glasova biti premijer ako se njihov savez pobedi.

Pored Berluskonija i Salvini je negodovao kada mu Meloni nije dozvolila da bude ministar unutrašnjih poslova, odnosno da se vrati na funkciju koju je obavljao 2018-19. i koju je koristio za mere protiv migranata koji su masovno pristizali na italijanske obale krijumčarskim ili spasilačkim brodovima.

(Beta, foto: Pixabay)