Skip to main content

PSG: Veliki broj primalaca minimalca pokazuje da je država siromašna

Info 17. јул 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Odbora za ekonomiju i finansije Pokreta slobodnih građana (PSG) Goran Kovačević ocenio je danas da je veliki broj primalaca minimalne zarade „sramota“ za svaku državu jer „pokazuje da je država siromašna“.

Minimalna cena rada u Srbiji godinama je ponižavajuće niska i više liči na socijalnu pomoć, nego na platu a neki od razloga za to su slaba privreda, neefikasna i skupa javna uprava, poluprazan penzioni fond i siva ekonomija, ocenio je Kovačević, a preneo PSG.

„Vlada, umesto da se potrudi da optereti realno isplaćene plate a ne fiktivne i tako puni fondove zdravstva, školstva, penzija i druge, odbija da zagrize tu kiselu jabuku, jer je to politički nepopularno, pa jednostavno diže minimalnu cenu rada i tako praktično oporezuje sivu ekonomiju. To je siva ekonomija na tržištu rada“, naveo je Kovačević.

Dodao je da je za povećanje iznosa minimalne zarade neophodna „reforma sistema“ koja po njegovim rečima, podrazumeva povećanje proizvodnje, racionalizaciju troškova i planski razvoj.

(Beta)