Skip to main content

PSG: Odlikovanje Šešelja nedostojno i neprihvatljivo

Info 11. sep 2022.
< 1 min čitanja

"Nadamo se da će ovaj čin biti poništen"

Pokret slobodnih građana (PSG) smatra nedostojnom i neprihvatljivom odluku dela Srpske pravoslavne crkve (SPC) da odlikuje Vojislava Šešelja, “osuđenog ratnog zločinca i vodećeg predstavnika najmračnije politike u istoriji Srbije koja je dovela do krvavih ratova, progona i proterivanja ljudi na Zapadnom Balkanu”.

“U vreme velikih iskušenja koja su pred građanima Srbije i opasne podeljenosti našeg društva koje je razoreno mržnjom, smatramo da je veoma pogrešno nagrađivati nekoga ko je svoju političku karijeru izgradio na podelama, mržnji, ratnom huškanju i ratnom profiterstvu i da to može da doprinese samo daljim podelama”, navedeno je saopštenju.

PSG je naveo da želi da veruje da iza postupka kojim je Vojislav Šešelj nagrađen za svoje zločine, a SPC identifikovana kao njihov pokrovitelj, ne stoji čitava organizacija, već samo episkopi Longin i Irinej Bulović.

“Nadamo se da će uslediti oštra reakcija patrijarha Porfirija i drugih crkvenih velikodostojnika kojim će ovaj čin biti poništen”, navedeno je u saopštenju.

(Beta)