Skip to main content

Prve dve kazne u Francuskoj za nošenje nikaba

Planeta 22. sep 2011.
< 1 min čitanja

Francuski sud danas je osudio dve žene na novčane kazne zbog nošenja nikaba, što je prva presuda ovog tipa od kada je u zemlji stupio na snagu zakon kojim se zabranjuje potpuno skrivanje lica u javnosti.

Do sada je bilo je slučajeva u kojima je policija opominjala žene što nose nikab u javnosti ali prvi put je takav jedan slučaj iznet pred sud. Njih dve su nosile nikab u maju ispred opštinske zgrade u istočnom predgrađu Pariza. One su novčano kažnjenje sa 120 odnosno 80 evra, a maksimalna kazna za ovaj prestup je 150 evra.

Njihov advokat je rekao da će se žaliti na presudu i da su spremne da svoj slučaj pokrenu pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Mnogi muslimani su se usprotivili ovom francuskom zakonu koji je stupio na snagu u aprilu i optužili konzervativnu većinu u francuskom parlamentu da se njim stigmatizuje cela jedna zajednica.

Bi-bi-si (BBC) prenosi da se današnja presuda u Francuskoj pažljivo prati širom Evrope i dodaje da su Belgija, Italija, Danska, Austrija, Holandija i Švajcarska već uvele, ili planiraju da uvedu, sličan zakon kojim se zabranjuje potpuno pokrivanje lica u javnosti.

(Beta-AFP)