Skip to main content

Prva manifestacija Kafe Evropa u Srbiji

Info 05. апр 2008.
2 min čitanja

Nema autonomije, nema ni novacaVojvodina je zbog svojih specifičnosti uvek bila značajan evropski region i kao takva igra veoma značajnu ulogu u procesu evrointergracija čitavog okruženja, izjavio je danas u Novom Sadu direktor Instituta evropskih regiona iz Salcburga (IRE) Franc Šausberger.
„Vojvodina igra veoma značajnu ulogu u procesu jačanja celog regiona jugoistočne Evrope, jer je regionalizam samo prenošenje dela nadležnosti sa višeg na niži nivo kroz proces decentralizacija i suprotan je separatizmu“, rekao je Šausberger.
Otvarajući manifestaciju „Kafe Evropa“ (Cafe d’ Europe) u novosadskom „Radio kafeu“, on je rekao da je IRE, s obzirom na to da je Vojvodina od 2006. njena članica, vrlo rado prihvatio poziv Kancelarije za evropske polove (KEP) vojvođanske vlade da po prvi put manifestaciju organizuje i u Srbiji.
„Prvi put manifestaciju smo organizovali 3. maja 2006. godine u glavnim gradovim svih 27 članica EU, s idejom da je kafić mesto gde su se ljudi vekovima okupljali da pričaju i diskutuju o Evropi. Pošto je bila uspešna, odlučili smo da obiđemo i druge gradove u Evropi“, kazao je Šausberger.
Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš rekao je da je osnovni cilj pokrajinske administracije da standarde i evropske vrednosti koji već postoje u Vojvodini, unapredi i prenese ih i na ostatak Srbije.
„Naročito nam je važno da ljudska i građanska prava, koja se u Vojvodini dosta uvažavaju, budu na isti način uvažavana i u Srbiji. Pored toga, ništa manje važni su i životni standard, ekonomski razvoj i potencijali EU koje Vojvodina želi da omogući čitavoj Srbiji“, rekao je Kostreš.
Trgovinski predstavnik Ambasade Austrije u Srbiji Herbert Frenclih podsetio je da su Vojvodina i Austrija do samo pre sto godina bile u istoj državi pod austrougarskom monarhijom i izrazio nadu da će vrlo brzo postati deo iste evropske porodice.
Frenclih je rekao da je EU od 2000. godine u Srbiji investirala 2,3 milijarde evra i da u Srbiji posluje 280 austrijskih preduzeća koja su otvorila oko 19.000 radnih mesta za građane Srbije, sa tendencijom porasta.
Direktor KEP-a Predrag Novikov zahvalio je velikom broju studenata i građana koji su danas došli na manifestaciju, ocenivši da „sve dok studenti ne postanu spona Srbije sa Evropom, proces evrointegracija neće dobiti očekivani značaj“.
„Da bi proces evrointegracija dobio pravi zamah, obični građani moraju da prepoznaju šansu koju nam evopeizacija donosi i nudi“, rekao je Novikov.
Prva manifestacija „Cafe d’ Europe“ u Srbiji, organizovana povodom obeležavanja dve godine rada KEP-a, bila je prilika i da građani i studenti Univerziteta u Novom Sadu saznaju više o Evropskoj uniji, kroz neformalni razgovor sa nadležnima iz evropskih i nacionalnih institucija.