Skip to main content

Protestna akcija danas na Trgu slobode u Novom Sadu: 26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena

Građani 16. okt 2023.
2 min čitanja

"Brutalnost i okolnosti događaja svaku od nas vode do samo jednog pitanja: Koja od nas je sledeća"

Vikend za nama obeležilo je 26. ubistvo žene u porodičnom i partnerskom nasilju u 2023. godini. Od ruke svog muža stradala je Kaja L. iz Paraćina stara 71. godinu.

Grupa Žene za promene pozivaju građanke i građane Novog Sada da se danas od 17.30 do 17.56 budu uz njih, okupe se na Trgu slobode u Novom Sadu i podrže zahtev žena za bezbedan život. 

Mi, aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene u grupi „Žene za promene“ koja je nastala u okviru protesta „Novi Sad protiv nasilja“ danas, 16. oktobra, u 17.30 časova, na Trgu slobode (Kod Miletića) izvešćemo protestnu akciju „26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena“; sa ciljem da iznova ukažemo na epidemijske razmere nasilja nad ženama u Srbiji i na
obeshrabrujuću nesposobnost države i njenih institucija da zločince i zločine zaustave – navodi se u saopštenju novosadskih aktivistkinja.

One ističu da u ovoj godini svedočimo dramatičnom porastu broja ubistava žena.

Brutalnost i okolnosti događaja svaku od nas vode do samo jednog pitanja: Koja od nas je sledeća?  Od muškog nasilja svakoga dana stradaju supruge, bivše supruge, partnerke i bivše partnerke, majke, ćerke, sestre, rođake. Najnebezbedniji prostor za nas postao je naš dom. Najveća pretnja našem životu, zdravlju i integritetu je muški član porodice, upravo onaj koji bi za nas trebalo da bude izvor poverenja, podrške i sigurnosti – upozoravaju „Žene za promene“.

Navode da znaju da je u korenu zla sa kojim su suočene „promocija nasilnih obrazaca ponašanja među dečacima i muškarcima, kontinuirana militarizacija društva i konstantno nasilje koje se širi iz samog vrha države i medija“.
 
Da bismo spasile živote žena i devojčica, mi, građanke i aktivistkinje, zahtevamo da zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane stvarni nacionalni prioritet i najhitniji posao države! Da delovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude koordinirano, pravovremeno i efikasno. Da nam se garantuje bezbednost u našem domu, na radom mestu i u javnom prostoru – zahtevaju u saopštenju i dodaju da sveopšte poricanje razmera ovog problema mora prestati.

„Žene za promene“ naglašavaju da „sistem zakazuje svakoga dana i žene stradaju!“

Mi hoćemo život bez nasilja i straha od nasilja – poručuju i pozivaju građanke i građane Novog Sada da danas od 17.30 do 17.56 budu uz njih na Trgu slobode i da podrže zahtev žena za bezbedan život. 

Grupa aktivistkinja Žene za promene u avgustu je organizovala skup solidarnosti sa ženama Bosne i Hercegovine.

Branka Opranović (Autonomija)