Skip to main content

Protest u Novom Sadu: Društvo koje ne štiti žene nije ljudska zajednica

Građani 13. мар 2024.
2 min čitanja

"Užasan vrednosni sistem dovodi do svakodnevnih slučajeva nasilja i ogromnog broja femicida"

“Društvo koje nije u stanju da zaštiti živote, prava i slobode svojih građanki nije manje žensko – to društvo je manje ljudsko. Ono gubi kapacitet da uopšte nazove ljudskom zajednicom”, poručila je aktivistkinja Marija Srdić, koja je iznela zahteve večerašnjeg protesta na novosadskom Trgu slobode organizovanog povodom četvrte ovogodišnje žrtve femicida, koja je brutalno usmrćena u porodoičnom nasilju u Novom Sadu.

Protest je počeo sa četiri minuta ćutanja za četiri žene, ovogodišnje žrtve femicida.

Uz parole na kojima je ispisano na koje su sve načine žene stradale u porodičnim nasilju, aktivistkinje novosadske grupe „Žene za promene“ pozvale su na solidarnost sve organizacije koje se zalažu za inkriminaciju femicida, od institucija su zatražile da obuzdaju epidemiju nasilja prema ženama, osiguraju praćenje i poštovanja izrečenih mera zaštite žena od nasilja, te prihvate inicijativu da femicid bude klasifikovan kao posebno krivično delo.

Zatraženo je, takođe, da kazne koje se izriču obeshrabruju nasilnike na ponavljanje dela a ne da ih ohrabruju, ali i da se obezbedi prevencija porodičnog nasilja kroz rad sa mladima u okviru obrazovnog sistema.

Na protestu je glumac Radoje Čupić pročitao poruku levičarskog aktiviste Miloša Đajića, koji je pozvao institucije da reaguju i zaustave nasilje.

“Muškarci nasilnici ubijaju ne samo žene veći svoju decu i druge članove porodice, smatrajući ih svojim vlasništvom. Takav užasan vrednosni sistem dovodi do svakodnevnih slučajeva nasilja i ogromnog broja femicida – ubistva žena zato što su žene”, istaknuto je u poruci.

Upozoreno je i da “ljudi iz vrha vlasti svakodnevo podstiču nasilje verbalnim napadima na političke oponente ali i sve one koji drugačije misle”, te da i pojedini mediji o nasilju senzacionalistički izvešetavaju, kršeći pravila struke i novinarsku etiku.

Aktivistkinje grupe „Žene za promene“ podsetile su da je prošle godine u Srbiji ubijeno 28 žena u porodičnom nasilju, dok je tokom poslednjih deset godina bilo više od 300 žrtava femicida.

Branislava Opranović (Autonomija)