Skip to main content

Protest u Podgorici: Zaustavite ustavni puč!

Jugoslavija 02. nov 2022.
2 min čitanja

"Uprkos svim proruskim i prosrpskim snagama, Crna Gora nije svezana"

Nekoliko stotina građana i večeras se na Trgu nezavisnosti okupilo kako bi izrazili protest zbog, kako su naveli, ustavnog puča u režiji Demokratskog fronta. Kako naš izvještač sa lica mjesta javlja, građani su se upravo uputili ka Skupštini, gdje će izraziti protest zbog sinoćnjeg usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku.

Njima će se, kako je najavljeno danas, pridružiti i grupa građana sa Cetinja.

Odlazeći ka Skupštini građani uzvikuju: Đe su vam suzavci? Ovo je izdaja!

Kako prenosi izvještač Antene M, pojačano je prisustvo policijskih snaga, a postavljena je i ograda oko Skupštine, kako građani ne bi prišli ovoj instituciji.

Zabrinuti građani poručili su i da čekaju reakciju aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića, izrazivši nadu da će im se snage i te političke opcije pridružiti u blokadi ustavnog puča.

“Nadamo se da će nam se obratiti i reagovati predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Pozivamo njegove kolege da se pridruže nama u borbi za slobodnu i građansku Crnu Goru. U suprotnom, ova borba ostaje samo na nama”, poručeno je sa protesta.

Kako javlja izvještač Antene M, građani su sve brojniji, a kako ocjenjuje, i prilično odlučni u namjeri da odbrane vrijednosti građanske Crne Gore, smatrajući da je izmjena Ustava i zakona od DF-a direktan atak na pomenute vrijednosti.

Nekadašnji predsjednik mladih Liberalnog saveza Crne Gore Peđa Vušurović poručio je da uprkos svim proruskim i prosrpskim snagama Crna Gora nije svezana.

“Svi smo prolazni i grešni, a jedna je i vječna Crna Gora koja nas okuplja. Grešan je bio i kralj Nikola, pa nije bio manje naš. Samo je jednom na crnogorskom tronu bio svetac – Petar I Petrović Njegoš i nikad nijedan više. Mi smo danas na suvom i prašnjavom drumu Crne Gore kojim su hodali svezani Crnogorci, svezanih ruku, ali nikad svezane glave. Ni danas, uprkos svim proruskim i prosrpskim snagama, Crna Gora nije svezana i radiće sve da tih lisica na njenim rukama, ako ih već ima u Parlamentu, ne bude”, poručio je Vušurović.

Kako je dodao, danas se partije dijele samo na one koje su za Crnu Goru i protiv nje.

“Braća smo ako nas ujedinjuje ljubav prema Crnoj Gori. Ovdje smo danas jer smo riješeni da se bavimo trajanjem i opstankom naše jedine domovine”, istakao je Vušurović.

Građani su se nakon poruka Vušurovića uputili ka Vladi. Međutim, nakon što su došli do ugla Ulice Stanka Dragojevića, odlučili su da se poigraju sa policijskim snagama vrativši se pred Skupštinu. Policija ih je pratila i zauzela ponovo položaj ispred parlamenta, ali su građani ipak željeli da se vrate ispred Vlade. Tako se sada nalaze ispred institucije izvršne vlasti, uzvikujući da ne žele ustavni puč i skandirajući “izdaja, izdaja”.

Na protest je stigla je i poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, koja je danas u parlamentu najavila tužbu protiv predsjednice Skupštine Danijele Đurović zbog “zloupotrebe službenih ovlašćenja”.

Građanske aktivistkinje Jelena Mirković, Aleksandra Burzan i Ljiljana Pešić pročitale su zajedničku izjavu kojom ukazuju na neustavni postupak za smjenjivanje predsjednika.

Institucije ne postoje, pitanje je šta će da se dešava dalje. Jedino što stoji u odbrani Crne Gore je predsjednik koji ne može sam, pa moramo mi građani”, navele su one.

(Antena M)