Skip to main content

Protest u Podgorici: Protiv targetiranja novinara, traže ostavku direktora RTCG

Jugoslavija 04. feb 2023.
2 min čitanja

"Diskriminacija i mobing u Javnom servisu"

Grupa građana Podgorice okupila se danas ispred predstavništva Direktorata za medije CG, zgrada Europointa u Podgorici.

Pridružili su se protestu kojim se traži prestanak ,politike’ mobinga i diskriminacije novinara i novinarki, kao i širenja straha i prijetnji svima onima koji pokazuju svoje neslaganje za postupanjem menadžmenta Javnog servisa RTCG.

Okupljeni su nosili transparente na kojima piše: Neđeljko, tvoje je ime sigurno sa nama, Ne targetiranju novinara, Zahtijevamo javno izvinjenje, Javni interes mora biti prioritet Javnog servisa…

Jedan od učesnika protesta, Milovan Gojović, kazao je da je novinaru Žarku Božoviću ugroženo zdravlje i da je odveden u bolnicu.

Na pitanje novinara šta je tačno uzrok takvog njegovog stanja, Gojović je odgovorio “pitajte Borisa Raonića”.

Građanska aktivistkinja Aleksandra Radoman je objasnila da okupljeni žele da direktor RTCG Boris Raonić i menadžment daju ostavku.

Objašnjava da je “sve počelo sa Belvederom kada je RTCG počeo da podstiče paniku u društvu”.

Traže i da se definišu i preispitaju kriteriji po kojima se bira Savjet RTCG, te da se država pobrine o situaciji sa radijom Zeta.

Radoman akcentuje da su u pitanju osnovna ljudska prava i da je fokus ovog protesta pokazivanje otpora ovakvoj diskriminaciji.

“Posebno novinari su sada oskrnavljeni u pogledu svojih prava. Potrebno je skrenuti pažnju na diskriminaciju i mobing u Javnom servisu koji pokušavaju da se zataškaju. Prvo je potrebno dobiti javno izvinjenje menadžmenta i Raonića zbog ponašanja prema Tanji Šuković i Žarku Božoviću.

Iako nas je Boris Raonić nazvao plaćenicima, mi mu poručujemo da smo mi samo građani koji žele zdravo društvo, te očuvanje integriteta društva”, poručila je Radoman.

Akademik Slobodan Backović poručio je da je “ovo jedna kockica u mozaiku haosa koji se trenutno dešava u Crnoj Gori”.

“Državu vode ljudi koji ne znaju ni šta je država ni šta su zakoni”, smatra on.

Glavni urednik Antene M Darko Šuković poručio je da je na protestu kako bi iskazao demonstraciju otpora unižavanju standarda u RTCG.

“Ovo ne vodi ničemu dobrom”, poručio je.

Predstavnik dijaspore Milovan Gojović upitao je “gdje su novinari i ostale kolege Žarka Božovića?”.

“Zašto su prodali svoju olovku i papir”, izjavio je Gojović.

Poručili su da će nakon ove adrese ići i na treću, a to će javnost saznati nekoliko dana pred sam protest.

Takođe će se obratiti i međunarodnoj zajednici.

“Ovim putem zahtjevamo javnu osudu ovakvih ponašanja od menadžmenta RTCG, kao i javno izvinjenje kako novinarima koji su doživjeli diskriminaciju tako i građanima koji su se spontano okupili prošle subote da iskažu svoj otpor i neslaganje sa kršenjem osnovnih ljudskih prava, a ubrzo su od strane direktora RTCG nazvani ,izmanipulisanom grupom’.

Najbolje bi ipak sam Raonić, da jeste bio aktivan član društva, razumio što je to građanski otpor. Pošto je sada više nego jasno da igra političke igre, zahtijevamo njegovu ostavku kao i ostavku menadžmenta Javnog servisa RTCG”, naveli su ranije u saopštenju i poručili da će okupljanje biti mirno i da će se svaki vid drugačijega ponašanja smatrati namjernim ometanjem iskrenog procesa pobune zbog kršenja ključnih ljudskih prava.

(Antena M)