Skip to main content

Protest u parku Manjež: Institucije da reaguju bez ijednog „ali“

Info 03. mar 2023.
< 1 min čitanja

Protest je održan na mestu gde se 28. februara dogodio napad na tri osobe – jednog gej mladića koji je izboden i strejt mladića i devojku

U parku Manjež održan je protest “Mržnja ubija” grupe NVO zbog nedavnih napada na LGBT osobe u Beogradu.

Mere bezbednosti su, kaže reporter N1, veoma rigorozne, na svakom ulazu u park bilo je pripadnika policije, opremljenih za slučaj da dođe do nekog incidenta i provera svih koji ulaze u park bila je rigorozna.

Protest je održan na mestu gde se 28. februara dogodio napad na tri osobe – jednog gej mladića koji je izboden i strejt mladića i devojku.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava rekla je da traže da institucije rade svoj posao.

„Ne mislimo samo na Tužilaštvo i MUP, mislimo na celokupan sistem. Ovi ljudi su napadnuti zato što su drugačiji od strane mladih nasilnika, to je jasan znak da ova država ne radi dovoljno na prevenciji i suzbijanju nasilja. Ovakva vrsta nasilja ne sme da bude prihvatljiva“, kaže.

Ističe da je dobro što postoje navodi da će se ovaj slučaj kvalifikovati kao pokušaj ubistva, ali dodaje i da ne smemo zaboraviti na kvalifikaciju „zločin iz mržnje“.

„Odgovorni su oni koji imaju najviše moći u ovom društvu da na ove stvari reaguju. Institucije, obrazovni sistem, da reaguju vrlo jasno, decidno, bez ijednog ali na ove poduhvate“, kaže.

Protest je održan u hermetički zatvorenom parku.

„Bezbednost jeste ugrožena, to nije upitno, međutim, ovakav visok nivo mera bezbednosti ukazuje da u našem društvu postoje grupe s kojima država ne može da izađe na kraj“, kaže Todorović.

(N1, Foto: Pixabay)