Skip to main content

Protest grupe ‘Žene za promene’ u Novom Sadu povodom četvrte ovogodišnje žrtve femicida

Građani 12. мар 2024.
3 min čitanja

"Institucije snose krivicu što teški oblici nasilja nisu sprečeni"

Aktivistička grupa „Žene za promene„ iz Novog Sada okupiće se u sredu, 13. marta, u 18. sati na Trgu slobode u glavnom gradu Vojvodine, te poziva i građanke i građane da im se pridruže, da iskažu protest, saosećanje sa porodicama žrtava i pre svega da zahtevaju ono što je samo pre nekoliko meseci, u novembru 2023. godine povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja,  proklamovala na sva zvona, i država Srbija – Stop femicidu!

Kampanju za zaustavljanje femicida pokrenula je ista ta država u kojoj je u Novom Sadu na Vidovdanskom naselju  juče bušilicom ubijena pedesettrogodišnja T.G. Ona je četvrta žrtva femicida od početka ove godine. Lane je ubijeno njih 28. Ostale, njih više od 300, ubijene su u deceniji za nama, tako što su izbodene nožem, usmrćene čekićem, premlaćene do smrti, zadavljene, ubijene sekirom… Ubili su ih supruzi, sadašnji i nekadašnji partneri ili muškarci iz najbližeg porodičnog okruženja. Ti muškarci su, najčešće, u džepu i u zvaničnim spisima državnih institucija već imali ili zabranu prilaska ženama, kojima su kasnije došli glave, ili, pak i po nekoliko prijava za nasilje u porodici… Za prekršene mere izricane su im najčešće blaže kazne, pokazale su analize slučajeva gde su žene smogle snage da prijave nasilje. 

Institucije, smatraju aktivistkinje za prava žena, snose krivicu što teški oblici nasilja nisu sprečeni, te naglašavaju da je neophodno da se femicid u Krivičnom zakonu okarakteriše kao posebno krivično delo i kvalifikuje kao teško ubistvo. Na žalost, nadležne institucije države Srbije i dalje nisu uspostavile nijedan mehanizam za sprečavanje femicida. Udruženje FemPlatz i druge aktivističke organizacije među kojima i novosadska grupa „Žene za promene“ neprekidno podsećaju da je uspostavljanje nezavisnog tela za borbu protiv femicida obaveza Republike Srbije, i bilo bi u skladu sa preporukom specijalne izvestiteljke UN, kao i nacionalnom Strategijom za borbu protiv nasilja prema ženama.

Možda je, poznavajući prilike u ovoj zemlji, prerano reći, ali nešto se (valjda posle četvrtog femicida za nepuna tri meseca!!!) možda, ipak pomera, a sudeći prema najnovijem saopštenju zaštitnika građana Zorana Pašalića, koji je još koliko juče izjavio kako je femicid pogrešan termin koji se koristi u slučaju nasilja nad ženama koji završavaju smrtnim ishodom.

Teško ubistvo

Tužilaštvo je delo ubistva u Novom Sadu na Vidovdanskom naselju,  kvalifikovalo kao krivično delo teško ubistvo, jer postoji sumnja da je izvršeno na svirep i podmukao način, a za koje je zaprećena kazna doživotnog zatvora – saopšteno je iz VJT.

Naime, zaštitnik građana je danas po sopstvenoj inicijativi, na osnovu vesti u medijima da je u Novom Sadu na svirep način muž ubio suprugu, a onda pokušao samoubistvo, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Pašalić je od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova zatražio da u roku od 15 dana izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Grada Novog Sada u ovom slučaju, „posebno u vezi sa eventualnim ranijim prijavama za partnersko nasilje i merama koje su preduzete u cilju zaštite žrtve“.

„Zaštitnik građana od MUP traži da mu u istom roku dostavi detaljan izveštaj o postupanju nadležne policijske uprave u konkretnom slučaju, sa posebnim osvrtom na aktivnosti koje su sprovedene od strane policijskih službenika u ovom slučaju i ostvarenoj saradnji sa CSR, tužilaštvom i drugim organima po eventualnim ranijim prijavama partnerskog nasilja, kao i da li je takvo postupanje policije bilo u skladu sa obavezama propisanim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici“, navodi se u saopštenju.

B. Opranović (Autonomija)