Skip to main content

Protest Buna protiv mafije: “Novi Sad neće biti na vodi, Novi Sad će biti na slobodi” (VIDEO)

Vojvodina 28. jul 2022.
3 min čitanja

Večeras iza 21 sat završen je protest “Buna protiv mafije” u Novom Sadu koji je organizovan zbog toga što su na protestu pre nedelju dana pripadnici privatnog obezbeđenja vršili fizičko nasilje nad demonstrantima, u prisustvu policije.

Demonstranti su na večerašnjem protestu poručili gradskim vlastima da ih se ne plaše i da će nastaviti da se bore za svoj grad, a protiv onih koji bi, u interesu krupnog kapitala, da ga dodatno unište.

Marija Prijić, supruga jednog od demonstranata koji je na protestu pre nedelju dana istučen od strane privatnog obezbeđenja, kazala je da se ni ona ni njena porodica ne plaše iako su gledali strašne slike nasilja od strane insttucija.

“Policija je trebalo da brani građane, a dopustila je da ih privatno obezbeđenje tuče”, navela je ona u govoru u blizni sedišta Policijske uprave Novi Sad.

Aktivista Brajan Brković poručio je gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću da nije dobro da Novi Sad vodi čovek koji, umesto da vodi računa o razvoju grada, “razvija bankovne račune povlašćenih investitora”.

“Nije dobro kada gradonačelnik vidi svoje građane kao bele miševe. Novi Sad je klasičan primer sukoba krupnog kapitala i običnih građana. Apelujem na gradsku vlast da se ne igraju vatrom jer će im se dogoditi narod, a onda im niko neće biti od pomoći”, zapretio je Brković.

Demonstranti su upućivali pogrdne poruke na račun gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i uzvikivali “Miloš nejaki!”

Aktivista Miran Pogačar je poručio da “Novi Sad neće biti na vodi, Novi Sad će biti na slobodi”.

Oni su posle toga organizovali protestnu šetnju i uz zvuke doboša i pištaljki uzvikivali “Svi na ulice”.

Pre toga su blokirali raskrsnicu Ulice Pap Pavla i Bulevara oslobođenja. Sa razglasa se puštala muzika, a počelo je pesmom „Vreme je za Novi Sad“.

Tokom šetnje, demonstranti su razbili jedan izlog na prostorijama Srpske napredne stranke (SNS) i zasuli te prostorije balonima punim farbe različitih boja.

Oni su na prostorije SNS-a bacili balone sa žutom, zelenom, narandžastom i crvenom farbom.

Političari Biljana Stojković i Radivoje Jovović iz stranke Zajedno, kao i aktivistkinja Aida Ćorović su svojeručno uzeli farbu i dodatno ofarbali izlog SNS-a.

Na izlogu SNS-a bile su velike fotografije predsednika te partije i Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada i viosokog funkcionera SNS-a Miloša Vučevića.

Pre toga, demonstranti su poskidali četiri zastave Srbije a koje su bile okačene na prostorijama SNS-a.

Oni su skinuli i odneli zastave.

“Današnji protest je dokaz da Srbija i Novi Sad imaju glas. Zastave koje smo skinuli mi ćemo čuvati od lopova koji su ih istakli”, poručio je Miran Pogačar.

U demonstracijama je, prema procenama reportera sa lica mesta, učestvovalo više od dve hiljade ljudi.

Među demonstrantima su bili i predstavnici građanskih inicijativa iz drugih gradova: Lokalni front, Ne damo Jadar, Udruženje nestalih beba.

Skupom je dominirao transparent “Buna protiv mafije”, a uočeni su i transpraneti “Solidarnost mreža Pančevo”, “Litijum u Levču – ne! Odbranimo Rekovac!”

Protestu su prisustvovali i opozicioni političari Aleksandar Olenik, Biljana Stojković, Zoran Lutovac, Dobrica Veselinović, Nebojša Zelenović, Marinika Tepić, Borislav Novaković, aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine, partije koja je deo gradske vlasti.

Na licu mesta bile su prisutne i brojne novinarske ekipe. Na protestu nije bilo uniformisane policije.

U obližnjem kafiću sedele su i osobe koje su od ranije poznati kao protivnici građanskih protesta, a među njima su i osobe koje na sebi imaju majice sa slovom “Z”, simbolom ruske invazije na Ukrajinu.

Na licu mesta, u blizini sedišta policije, reporteri su uočili plakate sa likom jednog od građanskih aktivista Brajana Brkovića, na kojima se on dovodi u vezu sa nacističkim ustaškim pokretom u Hrvatskoj.

Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je građane na protest u Novom Sadu, zbog nasilja nad demonstrantima koje su sproveli policija i privatno obezbeđenje prošlog četvrtka.

Nevladine organizacije zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada prošlog četvrtka.

Na protest su pozvali Ekološki front Novi Sad, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, grupa Dunavac-Šodroš, organizacija Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Omladinska studentska akcija Novi Sad – OSA, Eko straža Novi Sad, Sveti Dunav, MZ Liman, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA i Udruženje građana Futoška inicijativa.

Gradonačelnik Miloš Vučević nije odgovorao na pitanja o tome zašto su policija i privatno obezbeđenje zajednički delovali protiv demonstranata.

On je ranije optužio demonstrante da su hteli da upadnu u zgradu skupštine i napadnu odbornike, pre nedelju dana.

I visoki funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović pozvao je građane Novog Sada da izađu u što većem broju i pobune se protiv demonstranata koji organizuju protest u četvrtak, ali je potom povukao taj poziv.

(Ekipa Autonomije)