Skip to main content

Prosvetari traže pregovore o Novogodišnjoj nagradi

Vojvodina 24. nov 2022.
< 1 min čitanja

"U toku postupak usvajanja Budžeta za 2023. godinu te da je upravo pravo vreme za pregovore"

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) kao osnivač reprezentativnog Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) danas je Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova uputio zahtev za pregovore o Novogodišnjoj nagradi koja je, kako navode u tom sindikatu, defiinisana Posebnim kolektivnim ugovorom.

U saopštenju se dodaje da je prethodno zahtev za pregovore o Novogodišnjoj nagradi upućen resornom ministru Branku Ružiću, ali da odgovor ministarstva nikada nije stigao.

Sindikat podseća i da je na sastanku sa ministrom prosvete, kome su prisustvovali predstavnici reprezentativnih sindikata na pitanje šta će biti sa isplatom novogodišnje nagrade, odgovoreno “da para nema“.

“Smatramo da je ovim prekršena obaveza pregovaranja i da bi vaša pomoć bila dragocena da se strana koja je to uradila vrati za pregovarački sto i u dijalogu ugovori visinu i dinamiku isplate novogodišnje nagrade”, navode u NSPRV.

Podseća se da je u toku postupak usvajanja Budžeta za 2023. godinu te da je upravo pravo vreme za pregovore.

“Podsećamo Vas na činjenicu da je ovo pravo postojalo i u prethodnim godinama, ali ga je Vlada ograničila tako što je Zakonom o budžetu suspendovala isplatu svih bonusa osim jubilarnih nagrada. Ne želimo da nam se kasnije posebnim odlukama Vlade RS dodeljuje pomoć, već da pravo koje postoji i produženo je još na tri godine bude poštovano i konzumirano“, zaključuje se u saopštenju sindikata.

(Autonomija)