Skip to main content

ProGlas: Očigledno je da se neko u vlasti uplašio ove inicijative

Info 04. dec 2023.
2 min čitanja

"Prvi element ProGlasa je zapravo kolektivni krik, koji je pokrenuo lavinu"

Novinarka Biljana Stepanović, pred nekoliko stotina ljudi koji su prisustvovali tribini „Podrži i potpiši ProGlas“ u Kraljevu, osvrnuvši se na najavu predsednika Aleksandra Srbije da će studentima tokom decembra biti isplaćeno po 1.000 dinara, poručila im je da će sutra za to morati da vrate 3.000 dinara.

„Mi to uzimamo od naše dece, to je njihova budućnost. Naša država je u proteklih desetak godina zadužena za 21 milijardu evra. Mi ne znamo gde su te pare tačno potrošene, ali veliki deo je otišao na tzv. poklone stanovništvu. Nama se poklanja naš novac, i tako nam se uzima budućnost, i budućnost naše dece“, poručila je Stepanović, dodajući da ipak ne može da ne bude optimista, zbog čega je važno da svi izađemo na glasanje, saopšteno je iz ove inicijative.

Profesor Filip Ejdus na početku je objasnio zbog čega je na tribinu došao u majici na kojoj je slika „Krik“ Edvarda Munka.

„Prvi element ProGlasa je zapravo kolektivni krik, koji je pokrenuo lavinu, a dokaz toga je reakcija vlasti. Sa jedne strane, za RTS mi ne postojimo – nisu rekli ništa o nama. Sa druge strane, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i u prorežimskim tabloidima vode bespoštednu kampanju protiv potpisnika ProGlasa. Očigledno je da se neko u vlasti uplašio ove inicijative“, poručio je Ejdus, dodajući da je zato vrlo važno da se lavina ne zaustavi na pola puta, te da je zato bitan 17. decembar.

„Nijedne izbore ne treba posmatrati kao sudbonosne i presudne, jer to vodi ka političkom fatalizmu. Zbog toga nakon nekih izbora koji su izgubljeni dolazimo u situaciju razočaranja i predaje. Međutim, ovi izbori jesu strašno važni, jer bi mogli da promene krvnu sliku Srbije. Mislim da bi promene u nekim gradovima i opštinama u velikoj meri napravile pukotinu u sistemu ove vlasti“, rekao je Srdan Golubović.

Akademik Vladica Cvetković je upitao „želimo li mi da živimo u ovakvoj državi ili ne?“

„U Srbiji u kojoj se vlada po manirima iz 19. veka, i koji se razlikuju samo po obliku nasilja. Ja lično ne pristajem da živim u takvoj zemlji. Izađite na glasanje, neka se vaša volja čuje“, poručio je akademik Cvetković.

Iza inicijative ProGlas stali su Ljubomir Simović, prof. dr Vladimir Kostić, prof. dr Ivanka Popović, Miodrag Majić, prof. dr Miodrag Jovanović, Dragan Bjelogrlić, prof. dr Vladica Cvetković, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Biljana Stepanović, prof. dr Filip Ejdus, prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, i Petar Peca Popović.

Kako se ističe u saopštenju inicijative ProGlas, sala u Kraljevu nije bila dovoljno velika da primi sve građanke i građane koji su želeli da čuju ciljeve i ideje inicijative, pa je nekoliko stotina njih ostalo napolju.

Organizatori ProGlasa su izrazili žaljenje zbog takve situacije, i zamolili za razumevanje, budući da im iznajmljivanje prostora adekvatne veličine ni ovoga puta nije omogućeno.

(N1)