Skip to main content

Profesori novinarstva iz Novog Sada zahtevaju od rukovodstva RTV-a da ne gasi O radio

Vojvodina 11. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Smatramo da bi gašenjem O radija bila naneta šteta javnom interesu, posebno u sferi kvalitetnog i pravovremenog informisanja mladih"

Profesori i asistenti sa Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu izrazili su večeras zabrinutost zbog nedavnih informacija o mogućem gašenju Omladinskog radija (O radio) Radio-televizije Vojvodine (RTV) i ocenili da bi to bilo “neprihvatljivo” i da bi tako bila naneta šteta javnom interesu.

“Smatramo neprihvatljivim što zaposleni u redakciji ali i javnost o ovim planovima nisu obavešteni na odgovarajući način: bez transparentnog i jasnog obrazloženja. Ukoliko je informacija tačna, način njenog saopštavanja pokazuje nedostatak odgovornosti menadžmenta RTV-a prema građanima”, naveli su u saopštenju za javnost.

Kako su dodali, redakcija O radija je tokom desetogodišnjeg postojanja postigla značajne uspehe i dobila više priznanja.

“Smatramo da bi gašenjem O radija bila naneta šteta javnom interesu, posebno u sferi kvalitetnog i pravovremenog informisanja mladih, što je uloga koju ovaj medij unutar pokrajinskog javnog medijskog servisa od samog početka ispunjava”, piše u saopštenju.

Dodaje se da Odsek za medijske studije ima višegodišnju saradnju sa O radijom, gde studenti uspešno primenjuju stečena znanja kroz praktičan rad, čime taj radio aktivno doprinosi i edukaciji mladih novinara i novinarki.

Koalicija za slobodu medija ocenila je danas da je najava gašenja O radija “atak na medijske slobode i javni interes mladih”.

„O dešavanjima u pokrajinskom javnom servisu i najavi gašenja medija namenjenog mladima – čime se uskraćuje ostvarivanje javnog interesa ove populacije i urušavaju medijske slobode – obavestićemo OEBS, Delegaciju EU u Srbiji, te sve relevantne novinarske i medijske međunarodne organizacije“, navodi se u današnjem saopštenju te koalicije.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija i Granski sindikat kulture i umetnosti Nezavisnost.

(Autonomija)