Skip to main content

Privedena Greta Thunberg

Planeta 17. јан 2023.
2 min čitanja

Greta Thunberg, najpoznatija klimatska aktivistica na svijetu, privedena je danas nedaleko od sela na zapadu Njemačke, gdje posljednjih dana sudjeluje u prosvjedima protiv širenja rudnika ugljena.

Na snimci se vidi kako njemačka interventna policija odnosi Gretu Thunberg (20). Nakon što su je odnijeli Greta je nasmiješena pozirala okupljenim fotoreporterima dok ju je jedan policajac držao za ruku. Policija je za BBC poručila da Greta nije uhićena te će biti puštena čim joj provjere identitet.

Policija: Krenula prema oknu rudnika

Policija je Reutersu rekla da je Greta privedena u trenutku kad je skupina prosvjednika „krenula prema oknu“ rudnika Garzweiler 2. Navode da će svi privedeni prosvjednici biti pušteni kad im utvrde identitet. Policija je također objavila da je jedan muškarac skočio u okno. Rudnik Garzweiler 2 nalazi se oko devet kilometara od sela Lützerath.

Thunberg se, podsjetimo, pridružila tisućama drugih aktivista i prosvjednika koji su proteklog vikenda prosvjedovali protiv uništenja njemačkog sela kako bi se napravilo mjesta za proširenje rudnika lignita u vlasništvu europskog energetskog diva RWE-a.

Prosvjedi se nastavili i nakon evakuacije aktivista iz sela

U zapadnoj Njemačkoj, čak i nakon evakuacije aktivista iz sela Lützerath koje se ruši zbog proširenja rudnika lignita, danas su se nastavili prosvjedi ekoloških aktivista.

Tako su se u 40-ak kilometara udaljenom Kölnu aktivisti zalijepili za cestu i zaustavili promet tijekom jutarnje špice. Policija se priprema odgovoriti na slične akcije, prenijela njemačka novinska agencija dpa. Tijekom prosvjeda u Kölnu bili su vidljivi žuti križevi, simboli prosvjeda protiv rušenja sela Lützerath. Prosvjednici su na Twitteru objavili da ugljen ispod Lützeratha mora ostati u zemlji.

Prosvjednici zaplijenili bager

Prosvjedi su održani i u drugim mjestima u zapadnoj Njemačkoj. U rudniku lignita Inden kod Aachena prosvjednici su zaplijenili bager pa su radovi u rudniku obustavljeni. Prema podacima policije u Aachenu, sudjelovalo je oko 20 prosvjednika, a prema tvrtki RWE, između 30 i 40 prosvjednika.

Skupina od oko 20 klimatskih aktivista također je zauzela željezničke tračnice koje vode do elektrane Neurath u blizini Rommerskirchena, naveli su policija i RWE. Klimatski aktivisti iz Lützeratha za danas su najavili zajednički dan klimatskih akcija, javlja dpa.

Jučer policija uklonila zadnja dva prosvjednika iz tunela

Policija je jučer iz jednog od tunela u ovom selu evakuirala posljednja dva prosvjednika, a tunel su nekoliko dana okupirali klimatski aktivisti zbog protivljenja širenju lokalnog rudnika ugljena. Selo, koje je u vlasništvu energetskog diva RWE-a, sada će biti srušeno kako bi se napravilo mjesta za planirano proširenje.

RWE očekuje da će rušenje sela trajati osam do deset dana, a iskopavanje ugljena na tom području trebalo bi početi u ožujku ili travnju.

(Index.hr, Foto: AFP)