Skip to main content

Prije točno 77 godina partizani su oslobodili Zagreb

Jugoslavija 08. maj 2022.
< 1 min čitanja

Dana 8. svibnja 1945. Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije konačno je oslobodila okupirani Zagreb. U 11 sati i 12 minuta, partizanski komandant Jure Devčić preko Radio stanice Zagreb građane je pozvao da “ostanu u svojim kućama i dočekaju oslobodioce”.

Ulazak partizanki i partizana u grad nije označio samo krah fašističke ideologije i četverogodišnje nametnute strahovlade ustaškog režima, već je sa sobom donio i nagovještaj boljeg života, osnovu za izgradnju solidarnijeg i egalitarnijeg društvenog uređenja.

Tijekom četiri ratne godine Zagreb je bio središtem upravnog aparata Nezavisne Države Hrvatske, a njemačke okupacijske vlasti imale su u njemu niz predstavništava i ureda. Sloboda kretanja bila je ograničena, a grad je bio pun vojske i policije različitih boja i naziva, agenata i špijuna.

Usprkos tome, ilegalni partizanski Zagreb nikad nije mirovao.

Dva dana prije grad napustio Pavelić

Diverzije, sabotaže, distribucija tiska i letaka, prikupljanje sanitetskog i drugog materijala za partizanske jedinice u okolici grada i u širem području, bili su svakodnevni zadaci koji su pred sebe postavljali rukovodioci antifašističkog pokreta.

Povlačenje jedinica njemačke vojske i hrvatskih oružanih snaga započelo je 6. i nastavilo se 7. svibnja 1945.

Vojnim kolonama pridružila se i masa civilnih izbjeglica: članovi obitelji ustaških dužnosnika i vojnika HOS-a, građana i stanovnika okolnih mjesta koji zbog nekih razloga nisu željeli dočekati partizanske jedinice.

Dana 6. svibnja grad je napustio i Ante Pavelić s članovima vlade. Odlazak vojnih postrojbi poštedio je grad većih materijalnih razaranja.

(Index.hr, Foto: Pixabay)