Skip to main content

Prijave za uklanjanje više od 300 murala i grafita posvećenih Ratku Mladiću

Građani 13. мар 2023.
2 min čitanja

"Kao posledica slavljenja ratnih zločinaca koja godinama dolazi od vrha države, niču na stotine grafita i murala koji romantizuju rat i/ili ratne zločince"

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) podnela je danas 308 prijava komunalnim službama 10 gradova i opština u Srbiji sa zahtevom da se uklone murali i grafiti koji slave ratnog zločinca Ratka Mladića. Kako je saopšteno iz te organizacije, komunalne službe gradova i opština imaju zakonsku obavezu da očiste fasade u Srbiji od crteža Ratka Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, kao što je znak Z.

„Komunalne službe lokalnih samouprava u Srbiji ne smeju biti inertne i selektivne u čišćenju javnih prostora već moraju ukloniti svaki vid neprimernih sadržaja na osnovu prijava građana. Ukupno 308 prijava za uklanjanje grafita i murala posvećenih Ratku Mladiću, nastalo je na osnovu informacija više od 120 građana širom Srbije koje smo dobili tokom kampanje mapiranja murala od septembra do decembra 2022. godine pod nazivom ‘Da istina više ne kasni'“, navode iz YIHR.

Podseća se i da je tokom posebne sednice Narodne skupštine Srbije, 2. februara ove godine predsednik Republike Srbije Vladimira Lazarevića, osuđenog za zločine protiv čovečnosti na Kosovu, nazvao „velikim srpskim herojem“.

„Kao posledica slavljenja ratnih zločinaca koja godinama dolazi od vrha države, niču na stotine grafita i murala koji romantizuju rat i/ili ratne zločince. Tako je 7. marta oslikan mural u Ćurpiji Nebojši Pavkoviću, koji je takođe osuđen za zločine protiv čovečnosti na Kosovu“, dodaje YIHR.

Upozorava se i da se 250 od 308 grafita i murala posvećenih Mladiću nalazi na teritoriji grada Beograda, uz ocenu da to pokazuje „organizovani i masovni odgovor nasilničkih grupa“ na zahtev YIHR da se mural Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu ukloni.

„Zato posebno pozivamo komunalne službe grada Beograda i opštine Vračar da akciju čišćenja murala Mladiću simbolično počnu od ove raskrsnice, tako što će ukloniti i mural Ratku Mladiću i Dragoljubu Mihailoviću, jer njihovo postojanje odnosno uklanjanje predstavlja semafor koji pokazuje da li se u Srbiji poštuje zakon ili zločin“, poručeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava.

(Autonomija)