Skip to main content

Pretresali mu kuću i privodili ga: Kako je prošao poljoprivrednik koji izlazi na izbore u Titelu (VIDEO)

Građani 20. мај 2024.
3 min čitanja

"Poljoprivrednik je između ostalog bio jedan od vođa protesta poljoprivrednika prošle godine u Novom Sadu"

Poljoprivrednik iz Vilova koji predvodi grupu građana “Za naša sela” na lokalnim izborima u Titelu Đoka Ćurčin – uhapšen je u petak ujutro, a potom pušten iz stanice nakon dva sata. On je uhapšen zbog sumnje da je pisao grafite protiv Srpske napredne stranke (SNS), a kako kaže, ovo je samo nastavak pritisaka koje trpi od kada je kandidovao listu “Za naša sela”.

U krivičnoj prijavi koja je podnela opština Titel protiv Ćurčića, navodi se da postoji sumnja da je on ispisao grafite u selima Gardinovci i Lok protiv SNS, tačnije da je napisao grafite „SNS izdajnici“ i „Lopovi“, prenosi naša reporterka.

U petak ga je pozvao inspektor telefonom i rekao mu da otvori vrata pošto će mu raditi pretres kuće. Nakon pretresa, on je uhapšen i pušten – nakon dva sata.

Ćurčić za N1 kaže da je sve počelo ranije i da su ga za Đurđevdan iz MUP-a Titela probudili i pozvali da dođe na razgovor.

„Ja sam otišao i dao sam izjavu da to nije istina, da sam bio kod kuma na svečari i rekao sam im da više neću s njima da razgovaram bez naloga za hapšenje i bez neke krivične prijave. Taj razgovor je totalno uzaludan, zato što to je maltretiranje građana i ljudima da se unese strah kad mene privode, pošto sam u poljoprivredi napravio tu grupu građana na nivou naše opštine. To je strah – da ljudi se poplaše ove momentalne vlasti“, navodi poljoprivrednik.

O poslednjem događaju, koji se desio u petak, kaže da mu je u kuću došlo pet policajaca, da su došli s nalogom i pretresli mu kuću, da je zbog toga morao da probudi suprugu i ćerku, koje su se zbog svega potresle.

„Ja sam mislio da je tu gotovo. Nažalost, posle toga, kada sam trebao da ih ispretim, gospoda iz MUPa-a iz Titela su mi rekli :’mi moramo tebe da privedemo, da završimo to započeto“, priča Ćurčić.

„Ja sam pitao ko je podneo prijavu – prijavu je podnela opština Titel, predsednik opštine, podneo je prijavu protiv mene na NN lice zbog sumnje da su moja kola viđena u Loku, u nekom periodu noću. To je čista izmišljotina i čista laž“, dodaje.

Prepričava i da su policajci došli i tražili neke grafite, „neke šablone“. „Ja sam rekao da nemam ništa, oni kao – trebali bi da nam predate…Nemam ništa da vam predam“, kaže.

Ističe i da ima sina čiji sprej je pronađen u radinioci.

„Oni su našli crni i zeleni sprej, u radionici dole. Oni su zaprenili taj zeleni – gde se ja ne vidim uopšte. To je moj sin koji piše…“, istakao je Ćurčić i dodao da je sprej kojim su pisani grafiti protiv SNS bele boje, te nema osnova da njega optužuju zbog zelenog spreja.

Naglasio je i da su policajci koji su pretresali kuću bili prijatni i da su samo radili svoj posao.

Sve pripisuje predizbornoj atmosferi i političkim tenzijama u Titelu.

Kao primer navodi da je „predsednik opštine magistar farmacije, a dom zdravlja im je uništen totalno“.

„Zato smo doživeli da građani, kad treba da idu na urgentni, u Kamenicu, moraju da plate gorivo da bi ih hitna pomoć opštine Titel odnela do odredišta“.

Predizborna atmosfera je, ističe, jako teška.

„Imamo liste Srpske napredne stranke, Srbije protiv nasilja, a mi smo treća lista ‘Za naša sela’, grupa građana. Imamo i jednu grupu građana koja je za mene fantomska, jer ova vlast je pomogla toj stranci – to je ‘Svi za Šajkašku’…Stalno spajaju nas sa njima i prozivaju nas kao grupu građana ‘Za naša sela’, da smo mi s SNS i da smo mi sa tim našim predsednikom u dilu, što je čista laž i neistina“, navodi Ćurčić.

„Dokazano je da su oni finansirani od strane Dragana Božića, predsednika opštine i to je to, tako da je jako teška situacija“, dodaje.

Đoka Ćurčić iz liste „Za naša sela“, poljoprivrednik je koji je između ostalog bio jedan od vođa protesta poljoprivrednika prošle godine u Novom Sadu, podseća reporterka N1.

(N1, foto: Autonomija)