Skip to main content

Pretnje studentima zbog podrške Dinku Gruhonjiću

Vojvodina 21. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Borićemo se protiv manipulacija informacijama, kampanja mržnje i napada na sve one koji kritički i argumentovano govore u javnosti"

Profesori i asistenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu osudili su danas pretnje koje stižu studentima i studentkinjama koji su dali javnu podršku profesoru dr Dinku Gruhonjiću, koji je prethodnih dana izložen pretnjama i životno ugrožen zbog lažne kampanje koja se vodi protiv njega.

„Posebno smo zabrinuti zbog pretnji na društvenim mrežama koje dobijaju mlade novinarke i novinari koji su članovi studentskog medija ‘Univerzitetski odjek’. Pretnje su usledile nakon što su novinarski izveštavali o napadima na profesora Gruhonjića“, dodaje se u saopštenju.

Precizira se da su poruke poput „Hvala na listi! Znamo odakle da počnemo“ ili „ako ti razmišljaš isto kao i taj tzv. profesor možeš slobodno da se seliš iz Srbije i odeš gde ti je bolje“ ili „sve ćemo vas rješiti jednog dana„, samo neki od komentara koji su stigli na profile studenata.

Naši studenti i studentkinje su učeni da javno i argumentovano iznose svoje stavove o svim njima važnim društvenim pitanjima. Smatramo da upravo ova lekcija, koju su studenti savladali, iznošenje argumentovanih stavova i mišljenja, predstavlja odlike dobrog akademskog građanina, dodaje se.

„Dragi studenti i drage studentkinje, vi ćete uvek imati našu podršku, sve dok postupate etički i profesionalno. Javnost uveravamo da ćemo učiniti sve da zaštitimo profesionalni i akademski integritet naših mladih kolega i koleginica, i da ćemo se boriti protiv manipulacija informacijama, kampanja mržnje i napada na sve one koji kritički i argumentovano govore u javnosti“, poručuju profesori i asistenti Odseka za medijske studije.

Takođe, dodaju da je Odsek o pretnjama „Univerzitetskom odjeku“ obavestio esnafske i medijske organizacije, kao i da razmatra pravne mogućnosti zaštite.

(Autonomija)